Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vláda sa chce prieť s Európskou komisiou

Vláda rozhodne, či podá žalobu pre zníženie emisných kvót
Vláda rozhodne, či podá žalobu pre zníženie emisných kvót

BRATISLAVA - Vláda v stredu plánuje rozhodnúť, či podá žalobu na európsky súd pre zníženie kvót oxidu uhličitého pre Slovensko, o ktorom na konci novembra minulého roka rozhodla Európska komisia (EK).

Kabinet okrem toho pravdepodobne vymenuje nového šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ktorým by sa mal stať nominant vládneho Smeru-SD Richard Demovič a vymení ľudí na krajských a obvodných pozemkových úradoch.

EK znížila Slovensku kvóty oxidu uhličitého (CO2) na roky 2008 až 2012 z navrhovaných 41,3 milióna ton ročne na 30,9 milióna ton ročne. Zníženie by mohlo podľa ministra životného prostredia Jaroslava Izáka ohroziť ekonomický rast Slovenska a kritizovali ho aj zástupcovia slovenského priemyslu.

Európska únia bojuje plánmi na zníženie emisií proti globálnemu otepľovaniu, ktoré údajne spôsobuje práve vypúšťanie CO2 do vzduchu. Podľa hovorcu ministerstva životného prostredia Petra Višvádera však rozhodnutie EK nezohľadnilo napríklad vysoký hospodársky rast Slovenska, či odstavenie dvoch blokov atómovej elektrárne Jaslovské Bohunice, pre ktoré bude musieť Slovensko použiť na výrobu elektriny ekologicky menej čisté zdroje. Dodal, že vláda môže podať žalobu na európsky súd do dvoch mesiacov od rozhodnutia komisie o znížení kvót - teda do 29. januára.

Šéfa ÚDZS môže vláda odvolať na základe novely, ktorú minulý mesiac prijal parlament na návrh dvoch poslancov Smeru-SD. Predtým ho totiž vláda mohla odvolať iba vtedy, ak by porušil zákon alebo by sa stal nespôsobilým. ÚDZS vznikol v rámci reforiem zdravotníctva bývalého ministra Rudolfa Zajaca. Úrad kontroluje prácu zdravotných poisťovní a možno naň adresovať sťažnosti na prípadné nedostatky v práci lekárov.

Od svojho nástupu k moci vláda Smeru-SD, SNS a ĽS-HZDS postupne vymieňa viacerých ľudí na vplyvných postoch. Zmeny nastali v polícii, tajnej službe, vo vedení podnikov so štátnym podielom, ale aj v Sociálnej poisťovni či na úradoch práce. Odvolanie súčasného predsedu ÚDZS Jána Gajdoša navrhol minister zdravotníctva Ivan Valentovič. Odôvodnil to výsledkami činnosti úradu a zodpovednosťou vlády za zdravie ľudí. Podľa Gajdoša sú však za tým iba politické dôvody.

Minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa navrhol vymeniť prednostov krajských pozemkových úradov a riaditeľov obvodných pozemkových úradov. Navrhol okrem toho zmeny aj v správnej a dozornej rade Slovenského pozemkového fondu (SPF), ktorý spravuje nehnuteľnosti vo vlastníctve štátu, a tiež upraviť jeho štatút. Riaditeľ SPF by mal po novom pred podpisom prevodu majetku nad milión korún požiadať o súhlas správnu radu fondu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu