Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bloček za služby štátu: Toľkoto zaplatíte tento rok vy!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: INESS)

BRATISLAVA - Miliardy a milióny, ktoré štát vydáva na svoj chod sú často neprehľadné. Bežný občan ťažko môže tušiť, koľko eur dáva zo svojej peňaženky na verejné služby. Z daní pritom financujeme veľa položiek a nikdy nie je na škodu vedieť, kam tie peniaze putujú. Pozrite sa, koľko za služby štátu zaplatíte vy.

Slovenskí ekonómovia z inštitútu INESS vypočítali, koľko platí priemerný občan za služby štátu za rok.

„Výdavky sú často v miliónoch, niekedy v miliardách, čo sú sumy mimo bežných čísel, s akými pracujú občania. Snažili sme sa nájsť spôsob, ako im priblížiť hodnotu verejných služieb v stovkách, desiatkach eur,“ povedal nám ekonóm Radovan Ďurana.

Ďurana: Cieľom bločku je priblížiť občanovi, koľko platí za služby štátu
Zobraziť galériu (2)
Ďurana: Cieľom bločku je priblížiť občanovi, koľko platí za služby štátu  (Zdroj: TASR, INESS)

„Občania tak majú možnosť vidieť, že školstvo ani zdravotníctvo nie je bezplatné, že dôchodky "zjedia" najväčší kus ich daní a odvodov. Bloček tak na minimálnom priestore poskytuje nielen informácie o tom, aké sú ceny verejných služieb, ale aj o prioritách vo výdavkoch,“ tvrdí Ďurana.

Analytik vysvetlil, čo znamenajú jednotlivé položky v bločku. „Bloček funguje takto: Na jednej strane sú celkové príjmy štátu, to jest to, čo štátu odvedieme, alebo štát získava z nášho majetku (dividendy, EU fondy). Na druhej strane sú výdavky na jednotlivé služby.“

„Spravíme základný zoznam výdavkov, ktorý obsahuje najdôležitejšie položky, oblasti. Zostavíme percentuálny podiel týchto výdavkov na celkových výdavkoch.  Vo výsledku rozdelíme príjmy medzi tieto výdavky podľa týchto percentuálnych podielov. Výsledkom je, akú časť našich daní a odvodov dávame na jednotlivé výdavky. Súčet všetkých položiek na bločku teda dáva súčet všetkých príjmov štátu prepočítané na jedného občana (vrátane batoliat a dôchodcov), to jest 4811 eur, dodáva Radovan Ďurana.

Vláda však minie na občana 5180 eur. Rozdiel v týchto číslach predstavuje deficit na jedného občana, ktorý je obyčajne financovaný dlhom. Preto sa na bločku uvádza na spodku aj informácia o raste dlhu - to čo prenášame na budúce generácie.

Bloček za služby štátu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: INESS)

Na lepšie pochopenie jeden príklad: Napr. položka starobné dôchodky znamená, že každý občan Slovenska musí v priemere odviesť štátu 885 eur ročne (74 eur mesačne), aby bola sociálna poisťovňa schopná vyplácať dôchodcom dôchodky. Aby fungovalo bezplatné základné vzdelávanie, každý občan musí zaplatiť 253 eur (21 eur mesačne).

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu