Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Požiare v Tatrách ničili vlani najmä mladé lesy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

POPRAD - V chránenom území Tatranského národného parku, v území v správe Štátnych lesov TANAP-u, horelo vlani štyrikrát. Najväčší požiar založil neznámy páchateľ v apríli pod cintorínom v Starom Smokovci.

Oheň v tejto časti Tatier zničil 20 hektárov lesa, informovala Lenka Burdová zo Štátnych lesov TANAP-u. Neznámi sú aj páchatelia ďalších troch požiarov, ktoré koncom júla a začiatkom augusta minulého roka hasili lesníci v ochranných obvodoch Štátnych lesov TANAP-u Vyšné Hágy, Smokovce a Tatranské Matliare.

Vo väčšine prípadov išlo o mladé lesné porasty, ktoré tu po kalamite z roku 2004 vyrastajú z prirodzeného zmladenia a umelej obnovy. Celková škoda, ktorú vlani spôsobili lesníkom požiare, dosiahla takmer 50 000 eur. Environmentálne škody sú nevyčísliteľné.

Oheň je podľa lesníkov jeden z najvážnejších škodlivých činiteľov v lese. Výmera dospelého, ešte zeleného lesa v Tatrách dnes predstavuje asi len štvrtinu pôvodného lesa medzi Podbanským a Tatranskými Matliarmi. V roku 2004 zasiahla Tatry vetrová kalamita, ktorá na území Štátnych lesov TANAP-u poškodila približne 9 000 hektárov lesa.

Ďalšie tisíce hektárov dovtedy zeleného lesa padli za obeť lykožrútom. Momentálne zostalo v území Tatranského národného parku v správe Štátnych lesov TANAP-u už len približne 9 000 hektárov zeleného lesa. Práve vetrovou a lykožrútovou kalamitou postihnuté plochy sú z hľadiska možnosti vzniku požiaru najrizikovejším územím národného parku. Štátne lesy TANAP-u chcú preto v tomto roku vo zvýšenej miere hliadkovať v oblastiach poškodených kalamitou.

V rokoch 2005 až 2013 bolo v Tatranskom národnom parku na území v správe Štátnych lesov TANAP-u 34 požiarov. Tie poškodili viac ako 500 hektárov lesa. Škody na majetku štátu sa vyšplhali na takmer 1,5 milióna eur. Najčastejšou príčinou vzniku požiaru bol odhodený ohorok cigarety, vypaľovanie trávy a úmyselné podpálenie.

Extrémnym bol rok 2005, počas ktorého horelo 12-krát. Najväčší požiar vznikol 30. júla 2005, ktorý zasiahol plochu 230 hektárov medzi Tatranskou Poliankou a Novým Smokovcom. Tento požiar spôsobil škodu za viac ako 565 000 eur. Druhý najväčší požiar likvidovali lesníci v apríli 2007 v ochrannom obvode Kežmarské Žľaby. Požiar tu zasiahol 58 hektárov, pričom poškodil najmä mladé lesné porasty. Škody presiahli 500 000 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu