Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Počas sviatkov zasahovali horskí záchranári menej ako pred rokom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VYSOKÉ TATRY – Počas sviatkov na prelome rokov 2013 a 2014 mali príslušníci Horskej záchrannej služby výrazne menej zásahov, ako v to isté obdobie pred rokom. "Podpísali sa pod to hlavne snehové podmienky, ktoré boli v horách. Väčšina úrazov bola na lyžiarskych tratiach, kde sme zasahovali spolu 188-krát a 25-krát sme pomáhali v horskom teréne," uviedol šéf HZS Jozef Janiga.

Aj napriek tomu, že zásahov bolo podstatne menej, stále je to podľa neho dosť veľké číslo vzhľadom na podmienky, ktoré na horách boli v tomto období.

"Mohli sme predpokladať, že úrazov nebude skoro vôbec, keďže boli otvorené len niektoré časti lyžiarskych tratí," konštatoval Janiga s tým, že na lyžiarskych tratiach prevládali úrazy dolných a horných končatín, našli sa však aj vážne úrazy hlavy a krčnej chrbtice v dôsledku pádu. Vo vysokohorskom teréne dominovali hlavne zablúdenia a uviaznutia turistov v skalných terénoch, čiže zásahy bez zranení. Väčšinou to však boli náročné nočné akcie.

"Podmienky na skialpinizmus nie sú momentálne vôbec dobré, napriek tomu sme mali niekoľko úrazov skialpinistov, ktorí sa dostali do terénu, v tom období nevhodnom pre tento druh športu a spôsobili si nejaké zranenia. Neboli však vážne," doplnil Janiga s tým, že on sám si takúto suchú a teplú zimu nepamätá. Podľa neho sa môže stať, že vo februári a v marci príde veľké sneženie, sneh však už nebude spevnený a nebude kreovať podmienky na výkon zimných športov.

Ľudí však toto teplé a suché počasie na horách zatiaľ neláka chodiť do vyššie položených terénov, kde momentálne platí sezónna uzávera. "Všeobecne počet návštevníkov v tomto období vo vysokohorskom teréne je relatívne nízky. Teší ma, že horolezci napriek týmto podmienkam chodia do hôr a dokážu ich zdolávať aj v takomto počasí. Nedá sa však povedať, že by nárast bol vyšší ako v minulých rokoch. Skôr prevláda turistika v nižších partiách alebo výstupy na vysokohorské chaty," uzavrel Janiga.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu