Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obrovský kráter len tesne minul rodinný dom pri Piešťanoch: Najhoršie ešte môže prísť!

Zosuv sa zastavil pár metrov od domu Zobraziť galériu (5)
Zosuv sa zastavil pár metrov od domu (Zdroj: KR HaZZ Trnava)

PIEŠŤANY - Chýbalo len pár metrov! Obyvatelia lokality Červená veža pri Piešťanoch prežívajú posledné dva dni chvíle plné strachu. Dôvodom sú zosuvy pôdy, ktoré oblasť zasiahli ešte v utorok popoludní a zastavili sa až v "hodine dvanástej". Chýbali totiž už len zhruba štyri metre a zosunul by sa aj rodinný dom v obci Banka, na ktorého pozemku po vyčíňaní prírody ostal obrovský kráter.

Hoci zosuv, ktorý prebiehal v troch fázach sa zastavil ešte v utorok večer, obyvatelia sú stále v strehu. V prípade výdatnejších dažďov totiž hrozí v obci Banka pri Piešťanoch ďalší zosuv. Uvádza sa to v odbornom posudku, ktorý vypracovali Pavel Liščák a Júlia Šimeková zo Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra. „Zosuv, ktorý vznikol 7. januára v obci Banka, má charakter aktívneho svahového pohybu. Predpokladáme dotváranie tohto zosuvu a pri výdatnejších zrážkach sa očakáva opätovný pohyb zosunutého materiálu. Vzhľadom na rozsah územia, charakter porušenia budov a infraštruktúry považujeme z hľadiska socio-ekonomickej významnosti stupeň ohrozenia za vysoký,“ píšu autori v materiáli.

Obrovský kráter len tesne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: KR HaZZ Trnava)

Dĺžka zosuvu predstavuje k dnešnému dňu 47 metrov a zaberá plochu 851,1 metra štvorcových. Jeho hlavnou príčinou je podľa odborníkov nahromadenie podzemných vôd. V čo najkratšom čase je podľa posudku potrebné zabezpečiť inžiniersko-geologický prieskum. Ten by mal pozostávať z technických prác, odberu vzoriek zeminy a vôd, laboratórnych prác, ktoré stanovia fyzikálno-mechanických vlastnosti zemín či výpočtu stability svahu na určených šmykových plochách. Následne by mal poskytnúť informácie o spôsobe sanácie územia aj podmienkach a faktorov vzniku a vývoja svahových pohybov.

Zosuv pôdy hasičom nahlásili v utorok krátko po 13:00. Mal tri fázy a zastavil sa až vo večerných hodinách po tom, čo sa uvoľnil veľký kus svahu na pozemku pri rodinnom dome v obci Banka. Dom minul len o asi štyri metre a zastavil sa na stromoch a prístupovej ceste k domom a hotelom na Červenej veži. "Na stavbe boli následnou obhliadkou zistené trhliny. Dôvod vzniku prasklín v obvodovom plášti stavby je predmetom skúmania," informoval hovorca KR HaZZ v Trnave Tomáš Bílik.

Obrovský kráter len tesne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: KR HaZZ Trnava)

Predpokladané náklady na inžiniersko-geologický prieskum v obci Banka pri Piešťanoch, kde sa zosunul svah na prístupovú cestu k chatovej oblasti Červená veža, sú 25- až 30-tisíc eur. Prieskum zároveň určí, koľko bude stáť samotná sanácia územia. Obec na riešenie tejto mimoriadnej situácie nemá peniaze. O pomoc chce preto požiadať štát. „V zmysle geologického zákona zabezpečuje v prípade havarijných zosuvov inžiniersko-geologický prieskum a sanáciu Ministerstvo životného prostredia SR. Zabezpečenie uvedených prác závisí od disponibilných zdrojov ministerstva, prípadne Environmentálneho fondu,“ uviedol hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano.

Obrovský kráter len tesne
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: KR HaZZ Trnava)

Masa hliny stále leží na príjazdovej ceste k Červenej veži. Podľa starostu sa s ňou nesmie hýbať dovtedy, kým sa nepresuší. Hrozil by totiž zosun pôdy na cestu druhej triedy, ktorá leží pod príjazdovou cestou. Prejazd do tejto lokality je z obce zabezpečený poľnou cestou, ktorá sa spevňuje každý deň štrkom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu