Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vypovedanie služieb lekárov: Ohrozí fungovanie prešovskej nemocnice?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: vyšetrenie.sk)

PREŠOV - Odvolanie súhlasu s nariaďovaním pracovnej pohotovosti a práce nadčas, ktoré doručila zhruba jedna tretina lekárov vedeniu Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) Jána Adama Reimana v Prešove, nateraz chod nemocnice žiadnym spôsobom neohrozuje.

Odmietnutie nadčasov má 30-dňovú výpovednú lehotu. To znamená, že v najbližších štyroch týždňoch, ani počas víkendov, nebude týmto krokom obmedzená lekárska starostlivosť v nemocnici. Dnes to povedal riaditeľ fakultnej nemocnice Radoslav Čuha. Momentálne nemocnica funguje v bežnom režime. 

Vedenie prešovskej nemocnice vydalo aj tlačovú správu, v ktorej sa uvádza, že so zástupcami zamestnancov viedlo a v budúcnosti tiež povedie otvorené bilaterálne rokovania o všetkých pracovných podmienkach. "Veríme, že sa dohodneme,” uvádza sa vo vyhlásení vedenia nemocnice, pod ktorým je podpísaná námestníčka pre LPS pre chirurgické odbory Ľubomíra Romanová. 

V stanovisku nemocnice sa ďalej uvádza, že približne tretina lekárov prešovskej nemocnice od pondelka 11. novembra doručila vedeniu nemocnice odvolanie súhlasov s prekročením týždenného priemerného pracovného času nad 48 hodín a zároveň odvolala súhlas s nariaďovaním pracovnej pohotovosti a práce nadčas. Odvolania týchto súhlasov zo služieb nadobudnú účinnosť uplynutím jedného mesiaca odo dňa ich doručenia zamestnávateľovi.

"Týmto konaním sa lekári snažia pripraviť si pozíciu pre vyjednávanie, týkajúce sa mzdových podmienok v ich pracovných zmluvách, ktoré však v súčasnosti už upravuje platný právny predpis,” uvádza sa v stanovisku FNsP. 

Podpredseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) v Prešove Silvester Smolnický pre agentúru SITA uviedol, že rokovania s vedením nemocnice o nových dodatkoch k zmluvám začali ešte v septembri, no neboli konštruktívne. Už v tom čase malo okolo 20 lekárov vyčerpané nadčasy, postupne sa ich počet zvyšuje.

Tento stav sa opakuje ku koncu každého kalendárneho roka. Po prekročení limitov na ďalšie nadčasové hodiny dávali lekári súhlas, ktorý teraz odvolávajú. Podľa Smolnického lekári nemajú inú možnosť domáhať sa svojich mzdových nárokov, iba takýmto spôsobom. Ako ďalej uviedol, LOZ svoje kroky konzultovalo s právnikmi. Vo štvrtok budú lekárski odborári rokovať v Banskej Bystrici a v piatok sa stretnú s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou v Bratislave. Zatiaľ členovia LOZ nehovoria o štrajku ani o iných nátlakových formách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu