Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Záchranári popierajú vinu za smrť Lívie (†11): Rodina pri boji o život pochybila!

Pozostalí sa chcú na záchranárov sťažovať Zobraziť galériu (3)
Pozostalí sa chcú na záchranárov sťažovať (Zdroj: TV JOJ)

ŠURANY - Dalo sa tragédii predísť? Smrť druháčky Lívie (†11) zo Šurian, ktorej život vyhasol v nedeľu ráno pri epileptickom záchvate, vyvoláva množstvo otáznikov. Rodinní pozostalí hádžu vinu na záchranárov, tí však obvinenia odmietajú a upozorňujú na laické postupy pri pomoci pacientom trpiacim epilepsiou.

Lívia chodila do druhej triedy špeciálnej školy a epilepsiou trpela už od narodenia. Príbuzní preto aj v nedeľu ráno, pri jej ďalšom z množstva záchvatov, vraj vedeli, ako postupovať.  "Držali sme jej jazyk, otvárali sme jej ústa s varechou," povedal pre Tv JOJ Líviin bratranec. Pomoc dievčatku však neposkytovali správne, čoho dôkazom sú aj zuby, ktoré jej pri pokuse o záchranu vybili.

Záchranárom volal Líviin bratranec.
Zobraziť galériu (3)
Záchranárom volal Líviin bratranec.  (Zdroj: TV JOJ)

Záchranári varujú, že s pacientom trpiacim epilepsiou treba pri záchvate manipulovať veľmi opatrne. "Je treba chrániť najmä hlavu, aby nedošlo k úrazu. Keď odznejú záchvaty, pacienta dáme na bok do stabilizovanej polohy. V žiadnom prípade netreba nič dávať do úst ani prichytávať jazyk," vysvetlil Chmel.

Rodina však hádže vinu práve na záchranárov, ktorí vraj z neďalekých Nových Zámkov prišli do Šurian neskoro a dievčatko zatiaľ zomrelo. "Volali trikrát záchranku a vyše 50 minút trvalo, pokým nejaká došla. Zadusila sa malá," povedala pre Tv JOJ jedna z rodinných príbuzných. Tieto tvrdenia sú však v rozpore s časmi tiesňových hovorov, ktoré majú k dispozícii záchranári.

Dievčatko vraj po ich príchode bolo mŕtve už dlhšiu dobu. "Posádka bola na mieste za 16 minút od nahlásenia udalosti, na adrese, žiaľ, už len skonštatovali, že 11-ročné dievča je už približne vyše hodinu mŕtve. Časy máme nahraté, hovor bol prijatý o 5:37 na adrese bola posádka o 5:53," uviedol hovorca záchranárov Boris Chmel s tým, že rodinní príslušníci, ktorí na linku volali, boli agresívni, vulgárni, s operátorom nespolupracovali a skladali mu telefón.  

V tomto dome mal vyhasnúť život 11-ročnej Lívie.
Zobraziť galériu (3)
V tomto dome mal vyhasnúť život 11-ročnej Lívie.  (Zdroj: TV JOJ)

Chaos vládol v osade aj po príjazde záchranárov. Na miesto síce prišli bez asistencie policajtov, odchádzali však už pod ich dohľadom. Obyvatelia boli totiž naďalej agresívni a keďže dievčatko bolo mŕtve už pred príchodom záchranárov, bolo potrebné pristúpiť k neštandardnému kroku. "Vzhľadom na danú situáciu sa rozhodli, že toto dieťa prenesú na centrálny príjem našej nemocnice, kde zavolali službukonajúcu pediatričku, ktorá vykonala obhliadku tela," povedala hovorkyňa FNsP Ľubica Juríková.

Prípad prevzala polícia, ktorá pribrala do vyšetrovania aj súdneho znalca. Až ten určí presnú príčinu smrti dievčatka. Nie je vylúčené ani to, že sa jej správnym postupom pri záchvate dalo predísť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu