Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Starší poľskí horolezci uviazli pod Čiernym štítom: Zachraňovali ich Slováci

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VYSOKÉ TATRY - Prostredníctvom záchranárov z poľského TORP-u požiadali v noci na dnes o pomoc slovenských kolegov z Horskej záchrannej služby (HZS) o pomoc traja poľskí horolezci. Z Horskej záchrannej služby informovali, že dvaja muži a jedna žena uviedli, že sa nachádzajú pod Čiernym štítom, z ktorého zostupovali na sever a chceli sa dostať do Javorovej doliny, avšak pri zostupe uviazli na skalnej platni a neboli schopní samostatne ďalej pokračovať.

Horolezci oznámili, že sú bez zranení, ale premočení a premrznutí. Dnes v skorých ranných hodinách odišla skupina štyroch záchranárov HZS zo strediska vo Vysokých Tatrách smerom na Zelené pleso, odkiaľ pokračovali Veľkou Zmrzlou dolinou cez Papirusovu štrbinu pod Čierny štít do oblasti, kde sa horolezci podľa popisu nachádzali. Zároveň o súčinnosť požiadali aj posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air-Transport Europe, ktorej vrtuľník pre zlé poveternostné podmienky nemohol zasiahnuť.

Záchranári po príchode k horolezcom vybudovali istiace stanovisko pre všetkých a postupne dvakrát zlanili do Čiernej Javorovej doliny, ktorou spoločne zostupovali. Následne pre všetkých prišlo Javorovou dolinou služobné terénne vozidlo, ktorým boli Poliaci transportovaní na Chatu pri Zelenom plese, kde boli ubytovaní.

Horolezci vo veku 55 až 60 rokov podľa HZS nepoznali dobre zostupovú trasu a nedisponovali dostatočným vybavením.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu