Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

To je partička! Čecho-Slováci okradli britských daňovníkov o viac ako milión €!

Magdaléna Ferková si Zobraziť galériu (3)
Magdaléna Ferková si "zarobila" na takéto BMW. (Zdroj: telegraph.co.uk)

BRATISLAVA/LONDÝN - Takmer štyridsať tisíc eur týždenne, spolu až 1,2 milióna eur na detských prídavkoch. Takúto sumu podvodom získala skupinka Čechov, z ktorých najmenej jeden mal aj slovenské občianstvo. Gang vymyslel rozsiahly podvod na britskom sociálnom systéme. Celá partia je už pred súdom.

O prípade píše britský denník Telegraph. Podľa neho sa pred Nottinghamským súdom aktuálne nachádza skupina Čechov, ktorí prišli do Británie pracovať ako robotníci v továrni. Ich zamestnanie však bolo iba kamuflážou pre rozsiahly podvod, ktorý sa im podarilo rozbehnúť. Hlavou gangu bol tridsaťštyri ročný Julius Žiga spolu so svojou priateľkou, o rok mladšou Magdalénou Ferkovou. Obaja sa v roku 2007 z Českej republiky presťahovali do Nottinghamu. Párik zaangažoval zopár svojich príbuzných a prostredníctvom nich začal vo svojej domovine šíriť ponuky na prácu v Anglicku. Nádejných pracovníkov potom privážali do Anglicka autom, alebo letecky

"Hneď ako ich obete prišli do Anglicka, gang ich najprv priviedol na úrad práce, kde absolvovali pohovor a na základe nejakého dokladu dostali daňové identifikačné číslo," popisuje Telegraph metódu gangu. Na meno každého z uchádzačov potom Žiga a Ferková vytvorili bankový účet, ku ktorému si však nechali prístup oni sami. "Potom imigrantov odviedli na daňový úrad, kde im pomohli vybaviť falošné žiadosti na daňové úľavy a prídavky na deti," dodávajú britské noviny. Pripomínajú, že v Británií má nárok na detské prídavky a daňové úľavy každý, kto má dieťa mladšie ako 16 rokov, je pritom nezamestnaný, alebo pracuje menej ako 25 hodín týždenne. Július Žiga má české i slovenské občianstvo.

Žigovi a Ferkovej priamo v Nottinghame pomáhali ich príbuzní, Alena a Ján Lackovci.

Iveta Ferková, Alena Lacková a Ján Lacko pred súdom.
Zobraziť galériu (3)
Iveta Ferková, Alena Lacková a Ján Lacko pred súdom.  (Zdroj: telegraph.co.uk)

Keď boli prídavky vybavené, gang poslal svoje obete domov so zdôvodnením, že sľúbená práca sa jednoducho nenašla. Na sieť bankových účtov však plynuli tisíce libier z vreciek britských daňových poplatníkov. Spolu tak založili 124 bankových účtov a úradom odovzdali 77 falošných žiadostí o prídavky. Spolu získali 535 tisíc libier, pričom ďalšieho pol milióna mali dostať. V jedinom týždni dokonca z rôznych bankomatov na platobné karty vybrali 33 tisíc libier, teda 39 tisíc eur. Tu však už do hry zasiahla polícia, ktorá tak druhý polmilión zachránila.

Magdaléna Ferková v BMW za 40.000 libier
Zobraziť galériu (3)
Magdaléna Ferková v BMW za 40.000 libier  (Zdroj: telegraph.co.uk)

Viacerí susedia Lackovcov vypovedali, že ich často vídavali v herniach, alebo v obchodoch, kde mali hracie automaty. Popri tom sa venovali obchodu so železným šrotom. "Cez deň sme ich tu nevídavali. Večer si naložili svoju dodávku do plna železným šrotom. Robili tu neporiadok, z cesty pred domom som pozbieral plné vedro klincov a skrutiek. Moja priateľka dostala defekt, keď nabehla na klinec," povedal pre Telegraph jeden zo susedov.

Všetci obvinení sa pred súdom priznali, iba Magdaléna Ferková počas súdu ušla a je na ňu vydaný zatykač. Proces sa ešte neskončil, no po odsúdení celú partiu deportujú.

Magdaléna Ferková a Július Žiga
Zobraziť galériu (3)
Magdaléna Ferková a Július Žiga  (Zdroj: telegraph.co.uk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu