Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Rómovia z Lunika IX sa búria: Nechcú sa vysťahovať zo zdemolovaného domu

Na Luníku IX. sa schyľuje k asanácii ďalšieho paneláku
Na Luníku IX. sa schyľuje k asanácii ďalšieho paneláku (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Nájomníci bez nájomnej zmluvy v zdemolovanom bloku na Hrebendovej ulici na sídlisku Lunik IX. sa búria. Svoje zdevastované obydlia, ktoré zničili sami, nechcú opustiť napriek tomu, že bývanie v poškodenom bloku je životu nebezpečné. Narušená statika je dôvodom, prečo bude obytný dom zbúraný.

Rómovia, ktorí v dome bývajú s platnou nájomnou zmluvou, dostali náhradné bývanie. Ostatní, ktorí tu bývajú „načierno“, si musia svoju bytovú otázku riešiť sami, ako každý iný občan tohto štátu. Im sa to však nepáči, a tak 9 rodín podalo podnet na súd, a dožaduje sa práva na náhradné bývanie i keď nájomne zmluvy nevlastnia. „My chceme, ak sa bude tento blok búrať, nech nám dajú nejaké náhradné byty a my začneme platiť aj dlžobu aj svoj nájom. Ale takto s deťmi nemôžeme ísť von na ulicu. Deti mi chodia do školy, do škôlky. A ide zima, kde pôjdeme,“ sú najčastejšie argumenty neplatičov.

Bytový podnik mesta Košice, ktorý spravuje byty aj na košickom Luniku IX, už dávnejšie upozornil ľudí z Hrebendovej 22 a 24, že tí, ktorí nemajú nájomné zmluvy a sú neplatiči, sa budú musieť vysťahovať, už pred polrokom dostali písomnú výzvu na vysťahovanie. Poslanec košického mestského zastupiteľstva a koordinátor prác na Luniku IX. Miloš Ihnát je na sídlisku denne a situáciu vidí takto: Rómovia na Hrebendovej 22-24 v predmetnom obytnom dome bývajú bez platnej nájomnej zmluvy - bez právneho titulu. Dom je určený po rozhodnutí statika a stavebného úradu v Bidovciach na asanáciu. Termín asanácie je určený do konca novembra 2013. Je to obytný dom, ktorý ohrozujúce zdravie a život obyvateľstva. Navyše obyvatelia Hrebendovej 22-24 boli správcom písomne vyzvaní, aby opustili tieto byty. Tí obyvatelia, ktorí mali platnú nájomnú zmluvu, boli už pred časom správcom Bytovým podnikom už doriešení a dostali bytovú náhradu.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu