Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Incident na parlamentom balkóne počas odvolávania Fica: Pustili iba sympatizantov Smeru!

Na snímke vľavo premiér SR Robert Fico, Coca Cola a vpravo poslankyňa Helena Mezenská (OĽaNO) Zobraziť galériu (2)
Na snímke vľavo premiér SR Robert Fico, Coca Cola a vpravo poslankyňa Helena Mezenská (OĽaNO) (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Ešte dva dni po škandalóznom nočnom rokovaní parlamentu sa v budove národnej rady diali čudné veci. Ku najnovšiemu konfliktu prišlo na balkóne, ktorý by bežne mal byť prístupný verejnosti. Poslankyňa Obyčajných ľudí Helena Mezenská tvrdí, že paralamentná ochranka na balkón dnes vpustila iba priaznivcov Smeru, kým stúpenci opozície zostali vonku.

Tento štát nepatrí strane Smer-SD, ale občanom. Národná rada SR nie je kabinet len pre poslancov a voličov Smeru-SD. Kričala dnes v parlamente poslankyňa OĽaNO Helena Mezenská po tom, ako vládna strana podržala v premiérskom kresle svojho šéfa Roberta Fica.
      "Aj iní občania platia tento štát. Aj iní občania majú právo tu sedieť," kričala poslankyňa  Mezenská na parlamentnom balkóne, na ktorom sedeli počas hlasovania prevažne priaznivci Smeru-SD. Mezenskej prekáža, že ochranka nechcela na balkón pustiť ľudí, ktorí nesympatizujú so Smerom-SD. "Nepôjdem preč, kým tu nebudú sedieť aj títo občania," pokračovala Mezenská. Poukázala na to, že na balkóne je asi 10 voľných miest a napriek tomu tam nechcú pustiť ľudí, ktorí tu boli skôr ako priaznivci Smeru-SD.
      Mezenská sa dostala do sporu s mužom, ktorý sa otvorene priznal, že je "presvedčený smerák". Pohádal sa nielen s Mezenskou, ktorej tykal, hoci sa nepoznajú, ale tiež s iným mužom, ktorý sympatizuje s pravicou. "Ja som presvedčený smerák a čo je na tom? Čo ste dokázali doteraz? Stále útočíte na vládu, všetci v KDH, SDKÚ. Čo ste dokázali doteraz? " rozkričal sa.
      Mezenská trvala na tom, že keď môžu sedieť na balkóne sympatizanti Smeru-SD, môžu aj ostatní občania. "Máme tu 10 či 12 ľudí pred vchodom, ktorých vykázali z balkóna, aby sem mohli prísť sympatizanti Smeru. Dochádza tu k diskriminácii," zdôraznila Mezenská a jej kolega Jozef Viskupič.

Predseda parlamentu Pavol Paška by sa podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča mal ospravedlniť občanom, ktorých "vyhodil" z balkóna nad poslaneckou sálou a nahradil ich svojimi ľuďmi dovezenými autobusom. "Bojíte sa občanov," odkázal Matovič Paškovi.

Vyhovorili sa na exkurziu

Na balkóne bola ešte pred hlasovaním o vyslovení nedôvery premiérovi Ficovi skupina ľudí, z ktorých časť sledovala mimoriadnu schôdzu aj uplynulé dni a noci. Tesne pred hlasovaním ich však z balkóna vykázali, údajne pre účasť exkurzie. Na balkón následne prišla skupina starších občanov a údajne aj asistenti poslancov Smeru. Tí na vystúpenia premiéra Roberta Fica aj predsedu parlamentu Pašku reagovali na rozdiel od posledných dní potleskom. Na balkóne sa ukázala aj bývalá hovorkyňa Smeru Silvia Glendová, ktorá v súčasnosti pôsobí na pozícii hovorcu podpredsedu vlády pre investície Ľubomíra Vážneho.

"Vraj je tam exkurzia detí a že tam nemôžeme ísť. My sme boli vnútri a vykázali nás," povedali ľudia, ktorým parlamentná ochranka bránila pred vstupom na balkón. "Takto sme dopadli ako občania," povedal jeden z účastníkov.

Podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca je to hanba a dôkaz toho, že sa Smer bojí. "Celé správanie sa Smeru je prejav zbabelosti a strachu. Poslanci za Smer sa báli diskutovať a nepovedali jediný argument na obranu premiéra počas dvoch nočných rokovaní, pretože neexistuje," povedal Štefanec. "Evidentne sa začali báť ľudí. Pravda je na opačnej strane a ľudia si to uvedomujú. Je len otázkou času, kedy si viac ľudí uvedomí, že Smer ich klame," vyhlásil Štefanec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu