Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Dobré správy na obzore? Európa sa vraj vyhrabáva z krízy

BRATISLAVA/BRUSEL - Máme najhoršie za sebou? Ekonomika eurozóny by podľa predbežných prieskumov mohla v treťom štvrťroku tohto roka rásť o jednu desatinu percenta. Aj také nízke číslo by bolo úspechom, keďže od roku 2011 je eurozóna v recesií.

O pozitívnej prognóze pre krízou zmietanú eurozónu píšu viaceré zdroje, všetky sa však odvolávajú na prieskum medzinárodnej spoločnosti Markit. Tá si všimla, že aktivity súkromných firiem v kľúčových európskych krajinách začali stúpať. Podľa prieskumu sa aktivity firiem zvýšili z 48,7 bodu v júni na súčasných 50,4 bodu. Hoci body samé o sebe nič nehovoria, podstatný má byť fakt, že index po prvý raz od januára prekročil päťdesiatbodovú čiaru.

Podľa hlavného ekonóma Markitu Chrisa Williamsona sa situácia otočila v dvoch kľúčových krajinách eurozóny, teda vo Francúzsku a Nemecku. V oboch podľa Markitu nápadne stúpla aktivita spracovateľského priemyslu. "Tiež okrajové krajiny eurozóny zažívajú návrat k rastu spracovateľskej produkcie," cituje Williamsona stránka Finweb.

O prebúdzaní nemeckej ekonomiky sú presvedčení aj analytici viacerých bánk a spoločností. Nemecko by tento rok podľa viacerých zdrojov mohlo rásť zhruba o jedno percento. Na Nemecko je pritom úzko previazaná aj slovenská ekonomika.

Pozitívnych správ sa ako slamky už chytili aj niektorí politici. Ľavicový francúzsky prezident Francois Hollande už stihol vyhlásiť, že recesia je za nami.

Pozorovatelia ešte očakávajú, či pozitívne prognózy potvrdí aj výstup európskeho štatistického úradu Eurostat, ktorý sa očakáva v polovici augusta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu