Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

V Bratislave vyrastie toto vedecké centrum budúcnosti: Za 42 miliónov eur!

Vedecký park v Mlynskej doline Zobraziť galériu (3)
Vedecký park v Mlynskej doline (Zdroj: Ing. arch. Miroslav. Marendiak )

BRATISLAVA – Už čoskoro by sa malo v Bratislave začať s výstavbou moderného vedeckého centra. Futuristické budovy, ktoré budú slúžiť našim nádejným vedcom by mali vyrásť v areáli Mlynskej doliny. Stáť by to malo 42 miliónov eur.

Park, ktorý bude patriť Univerzite Komenského by mal byť hotový  do konca júna 2015. Určený bude študentom a odborníkom v oblasti molekulárnej medicíny, environmentálnej medicíny a biotechnológií.

Vedecký park v Mlynskej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ing. arch. Miroslav. Marendiak )

Okrem odborníkov z oblasti molekulárnej medicíny, environmentálnej medicíny a biotechnológií budú v projekte zapojení aj pedagógovia a výskumníci zo spoločenskovedných a humanitných odborov, napríklad aj z bohosloveckej či filozofickej fakulty. Koncept vedeckého parku vytvára možnosti pre spoluprácu ôsmich z dvanástich fakúlt. Projekt kladie napríklad požiadavky aj na riešenie odborných otázok v oblasti etiky alebo práva.

Zmluvu o realizácii projektu podpísali minister školstva a rektor univerzity 17. mája 2013. Celkové náklady dosiahnu necelých 42 miliónov eur. Projekt bude z 85 % financovaný príspevkom z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, 10% pôjde zo štátneho rozpočtu a 5 % zaplatí z vlastných zdrojov univerzita.

„Ide o unikátny projekt, s perspektívou ďalšieho rozvoja vedy na pôde Univerzity Komenského so zásadným významom pre pestovanie vedy na slovenskej aj na medzinárodnej úrovni. Verím, že prispeje k zvýšenie konkurencieschopnosti školy, ale aj Slovenska v európskom priestore a k vytvoreniu nových pracovných miest pre mladých ľudí,“ rektor Univerzity Komenského v Bratislave Karol Mičieta podľa ktorého to bude darček pre profesorov aj študentov zato, že UK je prvá na svete v rebríčku zamestnanosti absolventov.

Vedecký park v Mlynskej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Ing. arch. Miroslav. Marendiak )

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu