Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Legenda československých ciest končí, spomínajte v modrom!

Legendárne pomalé nákladiaky majú takmer vždy modrý náter. Zobraziť galériu (3)
Legendárne pomalé nákladiaky majú takmer vždy modrý náter. (Zdroj: int)

BRATISLAVA - Hovorí sa, že naozaj slávni ste až vtedy, keď si ľudia o vás rozprávajú vtipy. Tak si jeden pripomeňme - ktoré auto je najrýchlejšie na ceste? Vraj Avia, vždy je na čele kolóny. Táto stálica našich kvalitných ciest však čoskoro zmizne.

Legendárne Avie brázdia cesty Čiech aj Slovenska už celé desaťročia. Zdá sa však, že dnes im pomaly zvonia do hrobu. Spoločnosť Avia Ashok Leyland Limited, ako znie dnes oficiálny názov výrobcu, oznámila zastavenie výroby nákladných vozidiel Avia. Ako informuje agentúra ČTK, Avia je dlhodobo v strate a aby ju vyrovnala, musela by predávať trikrát toľko vozidiel ako reálne predáva.

Majiteľom starej značky Avia je dnes spoločnosť Ashok Leyland. Tá chce výrobu nákladiakov presťahovať do svojho indického závodu. Jej autá sa však do Európskej únie nedostanú, keďže nespĺňajú tunajšie predpisy.

Značka Avia existuje od roku 1919. Zameriavala sa na výrobu lietadiel, leteckých motorov a vrtulí. Od šesťdesiatych rokov minulého storočia postupne vycúvala z výroby lietadiel a sústreďovala sa na nákladiaky. Niektoré z nich sa v mnohých variantoch stali hviezdami našich ciest. Zaspomínajme si spolu:

Avia - firma prestáva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: int)

Spoločnosť zatiaľ prisľúbila, že bude pokračovať v poskytovaní servisu a predaji náhradných dielov. Preto si užite Avie na našich cestách, kým ešte sú.

Čo by bola Avia bez poriadnej kolóny za sebou?
Zobraziť galériu (3)
Čo by bola Avia bez poriadnej kolóny za sebou?  (Zdroj: int)

Avia - firma prestáva
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: int)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu