Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Lyžiarska sezóna sa v Tatrách definitívne skončila: Trvala 142 dní!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

POPRAD – Vo Vysokých Tatrách sa uplynulý víkend oficiálne skončila lyžiarska sezóna. „V Nízkych Tatrách sa sezóna oficiálne skončí 1. mája, keď bude v Jasnej posledná lyžovačka,“ informovala Zuzana Fabianová zo spoločnosti Tatry mountain resorts. Lyžiarska sezóna vo Vysokých Tatrách, v strediskách Tatranská Lomnica a Štrbské Pleso, trvala 142 dní.

V stredisku Jasná Nízke Tatry to bude 145 dní. Na Štrbskom Plese sa však stále dá lyžovať. Fabianová však upozorňuje, že lyžiarske zjazdovky tu už nie sú upravované a lyžovanie je na vlastné riziko. Podobná situácia bude od 2. mája aj v stredisku Jasná v Nízkych Tatrách.

Lyžovať sa v Tatrách začalo 8. decembra 2012, keď spustili do prevádzky zjazdovky aj technické zasnežovanie. V Tatranskej Lomnici sa zasnežovalo 72 dní, na Štrbskom Plese 35 dní, na Chopku Sever 88 dní a na Chopku Juh 46 dní. Výdatne snežiť začalo od polovice januára a už koncom mesiaca si mohli lyžiari užívať aj najvyššie položenú a najstrmšiu zjazdovku Lomnické sedlo v stredisku Tatranská Lomnica.

Nízke Tatry mali v tejto zime oproti ostatným pohoriam z pohľadu celkovej výšky snehu nadpriemerné snehové zrážky od februára. Podobne aj apríl bol bohatý na prírodný sneh. Tohto roku lyžiarom nie veľmi prialo počasie. Podľa Fabianovej v strediskách bolo 51 jasných a až 56 zamračených dní.

Vlani bolo len 17 zamračených dní. Napriek neprajnému počasiu sa lyžiari lyžovali na 45 km zjazdových tratí v Jasnej a 22 km upravovaných tratí vo Vysokých Tatrách. Ďalších 50 km tratí vo Vysokých Tatrách využívali bežkári na voľný alebo klasický štýl.

Najvyšší podiel návštevníkov v Tatrách predstavovali domáci lyžiari, potom nasledovali návštevníci z Poľska, Českej republiky. Uplynulú zimu zaznamenali v Tatrách výraznejšie zastúpenie ukrajinskej klientely. Návštevnosť Štrbského Plesa bola rovnaká ako minulý rok.

Nárast počtu lyžiarov zaznamenalo stredisko Tatranská Lomnica, kde prišlo o 6,4 % viac návštevníkov. Vďaka novým investíciám vzrástla návštevnosť na severnej strane Chopku o 22 %. Južná strana Chopku mala v tejto sezóne o 40 % vyššiu návštevnosť ako minulú sezónu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu