Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Košické tučniaky zacítili jar: Už si aj zaplávali vonku!

Košické tučniaky si už prvýkrát tohto roku zaplávali vonku Zobraziť galériu (14)
Košické tučniaky si už prvýkrát tohto roku zaplávali vonku (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE – Slniečko a príjemná teplota okolo 15 stupňov ich vylákala von! Jedni z najmilších zvieratiek v košickej zoo, tučniaky Jednopáse si po dlhej zime opäť užívajú svoj výbeh a bazén. Desať roztomilých tvorov si jarný deň užívalo, ako sa patrí. Šantili vo vode a vyhrievali sa na slniečku.

„Keďže je už viac ako 10 stupňov, tak tučniaky môžeme bez obáv púšťať do výbehu. Na noc sú v ubikácii, pretože je ešte chladno,“ hovorí zoológ Patrik Pastorek. Napriek tomu, že tieto tučniaky pochádzajú z južnej Ameriky, sú chúlostivejšie na chlad, ako ich príbuzné druhy z Antarktídy. Medzi tučniakmi je i päť najmladších, ktoré sa už narodili priamo v košickej zoo.

„Prvý sa vyliahol ešte v roku 2010 a ďalšie štyri prišli na svet v roku 2012. Sú to traja samčekovia a dve samičky,“ dodáva Pastorek. Práve chovateľské úspechy z posledných rokov sú dôkazom toho, že prvotné problémy zo začiatku chovu tučniakov v Košiciach, sa už definitívne skončili. Chovať ich začali v roku 2008. Vtedy do zoo priviezli z Pražskej zoo 12 tučniakov.

Dve uhynuli krátko po dovezení. Jeden na infekciu, druhý sa zasekol vo výtoku pri vypúšťaní vody z bazéna. Rok 2009 bol zvlášť katastrofálny. Štyroch skolila infekcia, jedného zápal priedušnice. Šiesty sa opäť udusil pri vypúšťaní bazéna. Posledný deviaty uhynul v roku 2010 na zápal pľúc a ním sa smola skončila. V ten rok sa im vyliahol prvý tučniak a doviezli ďalších troch. V súčasnosti chovajú 10 členný kŕdeľ. Je v ňom šesť samcov a štyri samičky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu