Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tučniakom v košickej zoo sa darí: Tento rok sa už vyliahol tretí

V košickej zoo sa vyliahol tretí tučniak Zobraziť galériu (7)
V košickej zoo sa vyliahol tretí tučniak (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – V košickej zoo, ako v jedinej na Slovensku, chovajú vzácnych tučniakov Humboldtových. Týmto milým zvieratkám sa u nás darí. Tento rok sa už koncom júla vyliahol tretí tučniačik.

„Pre našu zoo je to dobrá správa. Za posledných päť rokov sme odchovali už 11 tučniakov,“ hovorí riaditeľ Erich Kočner. Staršie mláďatá prišli na svet v apríli a v máji. Obe už plávajú v bazéne a zdržiavajú sa v kŕdli. Dokopy žije v košickej zoo 13 tučniakov.

Začiatok chovu tučniakov v zoo bol však spočiatku náročný. Chovať ich začali v roku 2008. Vtedy do zoo priviezli 12 tučniakov. Dvaja uhynuli krátko po dovezení. Jeden na infekciu, druhý sa zasekol vo výtoku pri vypúšťaní vody z bazéna. Rok 2009 bol zvlášť katastrofálny. Štyroch skolila infekcia, jedného zápal priedušnice. Šiesty sa opäť udusil pri vypúšťaní bazéna. Posledný deviaty uhynul v roku 2010 na zápal pľúc. Chov obnovili dovezením ďalších troch tučniakov a neskôr vlastným odchovom. Prvý sa vyliahol v roku 2010 a ihneď sa stal miláčikom najmä najmenších návštevníkov zoo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu