Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Glváč zhodnotil rok v rezorte: Ozbrojené sily nikdy neboli tak blízko k riadeniu

Minister na dnešnom stretnutí Zobraziť galériu (5)
Minister na dnešnom stretnutí (Zdroj: MO SR)

BRATISLAVA - Minister obrany Martin Glváč dnes na tlačovej konferencii zhodnotil uplynulý rok ako úspešný. Rezort v minulom roku prehodnotením požiadaviek, zmlúv a verejného obstarávania získal 86 miliónov eur, ktoré investoval do techniky, výzbroje a výstroje pre vojakov.

Ďalších 19 miliónov eur sa historicky prvýkrát podarilo získať pre rezort obrany od spojencov na vybudovanie SOTG jednotky, ktorá bude nasadená v Afganistane. Na tlačovej konferencii o tom dnes informoval minister obrany Martin Glváč.

"Rezort sme našli v katastrofálnom stave. Ihneď po nástupe sme prehodnotili množstvo zmlúv, museli sme vyriešiť všetky podniky, ktoré boli pred krachom a dodnes to riešime. Je, ale dôležité povedať, že ozbrojené sily neboli doteraz nikdy tak blízko k riadeniu rezortu a nemohli rozhodovať o tom, ako budú použité finančné prostriedky, ako je tomu dnes," zdôraznil šéf rezortu obrany.

Glváč zhodnotil rok v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: MO SR)

Ako ďalej uviedol v rezorte obrany sa v uplynulom roku podarilo urobiť aj viacero legislatívnych úprav. "Onedlho bude účinný zákon, ktorý nám stabilizuje sociálny systém. Len pripomeniem, že v minulom roku sme museli osobitný účet zadotovať sumou 106 miliónov eur," vysvetlil šéf rezortu obrany.

Ďalšími zmenami bolo zlúčenie vojenských spravodajstiev a tiež zákon o spravodajských službách pripravený v spolupráci s Ministerstvom vnútra a Slovenskou informačnou službou. "Je pripravený tak, aby každý občan vedel, že jeho práva nebudú porušované, a aby sa neopakovalo to, čoho svedkami sme boli v minulosti," zdôraznil. Zároveň pripomenul, že rezort obrany sa začal venovať aj téme možnosti čerpania eurofondov.

Veľká pozornosť sa podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Petra Vojteka v minulom roku venovala aj základnému vybaveniu vojaka. "Môžete tu dnes vidieť základnú výstroj, ktorú používajú naši vojaci v misiách. Táto výstroj bola zavedená už pred niekoľkými rokmi, ale stále sme mali veľké problémy s financovaním a doplňovaním jednotlivých súčiastok osobného používania vojaka. Minulý rok sme navýšili prostriedky na nákup týchto súčiastok a celkovo sme použili viac ako 4,5 milióna eur," uviedol generálporučík Vojtek, pričom ako dodal, problém so základnou výbavou vojaka by sa mal vyriešiť už v tomto roku.

Glváč zhodnotil rok v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: MO SR)

V minulom roku sa zaviedli do používania 5. pluku špeciálneho určenia vozidlá IVECO v počte 10 kusov, ďalej sa zakúpili vozidlá AKTIS, ďalšie zbraňové systémy sa týkajú letectva a veľká pozornosť sa v uplynulom roku venovala aj stíhaciemu letectvu.

V oblasti modernizácie sa zrealizovala modernizácia vrtuľníka Mi-17, dokúpila sa kontrolná meracia aparatúra na MiG-y a obmenili sa ľahké dopravné lietadlá L-410. Zavedené tiež boli ťahače MAN na prevoz kontajnerov.

Obrovský posun nastal v uplynulom roku aj v oprave techniky. "Celkovo sme minulý rok opravili techniku za viac ako 7 miliónov eur. Spomeniem len 78 kusov pásovej techniky," povedal náčelník Generálneho štábu OS SR. Zároveň pripomenul, že snahou je využívať na tieto opravy vojenské podniky.

Glváč zhodnotil rok v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: MO SR)

Glváč zhodnotil rok v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: MO SR)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu