Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Biznis je biznis, aj na Facebooku: Tisíce Slovákov sa nechali nachytať na iPhony zadarmo!

Na iPhone alebo iPad zadarmo môžete zabudnúť Zobraziť galériu (2)
Na iPhone alebo iPad zadarmo môžete zabudnúť (Zdroj: FB)

BRATISLAVA – Nikto vám nedá nič zadarmo! Túto vetu by si mali vziať k srdcu tisícky dôveryhodných užívateľov sociálnych sietí, ktorí sa opäť nechali nachytať na prázdne sľuby neznámeho záškodníka. Ak ste si aj vy mysleli, že stránky ponúkajúce produkty spoločnosti Apple, vám úplne zadarmo podarujú novučičký iPhone alebo iPad, budeme vás musieť sklamať. Ide totiž o dokonalý príklad nebezpečne šíriaceho sa hoaxu. Píše sa o tom na blogu BrightMinds.

Na sociálnej sieti sa falošných stránok vystupujúcich pod menom spoločnosti Apple objavilo hneď niekoľko. Po absolvovaní pár jednoduchých krokov vás údajne zapoja do súťaže o nové mobilné telefóny a tablety a o žrebovaní vás informujú do siedmych dní. Môžete však čakať aj celé týždne, no žiadnej výhry sa nedočkáte. A prečo? Jednoducho preto, že ide o falošnú správnu šíriacu sa rýchlosťou blesku. Jedným slovom hoax.

Vraj pár krokov a iPhone alebo iPad môže byť váš. Omyl.
Zobraziť galériu (2)
Vraj pár krokov a iPhone alebo iPad môže byť váš. Omyl.  (Zdroj: FB)

Napriek tomu, že ponuka podvodných stránok znie prinajmenšom nedôveryhodne, podarilo sa im takýmto spôsobom oklamať už tisícky ľudí. Najväčšiu, ktorá mala až 50-tisíc priaznivcov, už Facebook stiahol, objavujú sa však stále nové, ktorým naleteli ďalšie tisícky. Tieto stánky naivne „lajkujú“, zdieľajú a šíria ďalej, čím podvodníkom pekne nahrávajú do karát.

Na falošné sľuby naleteli už tisícky ľudí.
Zobraziť galériu (2)
Na falošné sľuby naleteli už tisícky ľudí.  (Zdroj: FB)

A aký je vlastne dôvod tejto záškodníckej kampane? Ich jediným cieľom je získať  čo najviac obetí  a podvodnú stránku neskôr zmeniť na úplne novú, produktovú. To znamená, že v jeden deň sa stanete fanúšikom stránky „Rozdávame produkty Apple“ a na druhý už ste priaznivcom celkom inej s novým názvom. Takzvané „lajky“ sa dokonca dajú kúpiť na čiernom trhu, aby mohli byť takýmto spôsobom zneužité.  

Čo je hoax a prečo môže byť nebezpečný?

Hoax je elektronicky sa šíriaca poplašná správa, ktorá napríklad buď varuje pred neexistujúcim nebezpečným vírusom, alebo vyzýva adresátov, aby ju napriek jej nezmyselnosti šírili ďalej. Napriek tomu, že jej informačná hodnota je v podstate nulová a na prvý pohľad vyzerá neškodne, jej šírenie môže byť veľmi škodlivé. Prinajmenšom adresáta obťažuje tým, že sa v jeho e-mailovej schránke objavuje niekoľkokrát denne, no môže spôsobiť aj oveľa väčšie škody.

Šírením hoaxu totiž môžete nechcene vyzradiť aj dôverné informácie. Niektorí užívatelia preposielajú hoax tým najhorším spôsobom, a to tak, že mail pošlú na všetky adresy. V prípade pyramídového šírenia takejto správy sa po tom nabaľuje nekonečný zoznam e-mailových adries, ktoré tzv. spameri neskôr využívajú na posielanie nevyžiadaných e-mailov.

Pokiaľ nabudúce obdržíte správu, ktorá sa javí ako poplašná, prejdite si najprv zoznam existujúcich hoaxov, ktorý je verejne prístupný na internete, alebo do vyhľadávača zadajte kľúčové slová typické pre danú správu. Ak ide naozaj o tú poplašnú, je viac ako pravdepodobné, že obdobný text nájdete. V takomto prípade môžete príslušnú správu s pokojným svedomím zmazať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu