Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Medializácia prípadu adoptovaných Sloveniek šokovala Talianov: Vymyslené tehotenstvo!

Aj poslankyňa Lucia Nicholsonová vzala správy o ohrození detí vážne.
Aj poslankyňa Lucia Nicholsonová vzala správy o ohrození detí vážne. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Po desivých informáciach, že dve slovenské deti sa po adopcií do Talianska mohli stať obeťou obchodu, prišiel nečakaný obrat. Údajne je s oboma dievčatami všetko v poriadku a správy o tom, že ešte pred svojimi pätnástinami otehotneli, si vraj vymysleli. Podľa posledných informácií sa Jolka a Julka majú dobre, chodia do školy a dokonale sa integrovali do nového prostredia.

Prípad dvoch malých Sloveniek, ktoré v roku 2008 odišli na adopciu do Talianska, na chvíľu otriasol celou krajinou. Pripomeňme, že Júlia a Jolana na Slovensku vyrastali v detskom domove a potom strávili päť rokov v opatere profesionálnej matky. Následne putovali do adoptívnej rodiny na taliansky ostrov Sicília. Odtiaľ mali svojej bývalej profesionálnej matke v roku 2010 Tatiane Lipkovej poslať znepokojujúce správy.

Obe mali otehotnieť a žiť mimo Talianska. Správa vzbudila poplach medzi médiami i v parlamente. Na udalosť upozornila na blogu poslankyňa za SaS Natália Blahová. Jej stranícka kolegyňa Lucia Nicholsonová dokonca vykonala poslanecký prieskum v Centre pre medzinárodnoprávnu ochranu detí, ktoré malo okamžite konať. Centrum má za povinnosť sledovať vývoj adoptovaných detí až do ich osemnástich rokov.

Zvrat nastal až keď Slovenská televízia odvysielala reláciu Reportéri, v ktorej spolupracovala s talianskym novinárom Antoniom Papaleom, ktorý sa na Sicíliu šiel pozrieť. Na mieste zistil, že všetko je v poriadku, viacerí kompetentní ľudia boli dokonca šokovaní správami o tehotenstve dvoch dievčat. Televízií Joj sa dokonca podarilo dievčatá kontaktovať, obe sa mali dobre. "Neviem, čo na to povedať. Ale som rada, že sa konečne zistila pravda. Boli to obrovské nervy," tvrdí pre Plus Jeden Deň bývalá profesionálna matka Tatiana Lipková.

Podľa posledných informácií si trinásťročná Julka tehotenstvo iba vymyslela, ako pomstu bývalej opatrovateľke. Zarážajúci tak zostal iba prístup slovenských úradov, ktoré sa rozhýbali až po medializácií problému.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu