Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nicholsonová: Gašparovičov syn stavia dom nezákonne!

Lucia Nicholsonová
Lucia Nicholsonová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Syn prezidenta SR Ivana Gašparoviča Ivo Gašparovič stavia svoj rodinný dom na Údolnej ulici v Bratislave na základe nezákonných postupov úradov, pričom štát obhajuje jeho záujmy. Na dnešnom brífingu to vyhlásila poslankyňa za SaS Lucia Nicholsonová, ktorá reagovala na podnet Gašparovičovho suseda Jána Mráza.

"Ján Mráz sa obrátil na 150 poslancov NR SR ako človek, ktorého pozemok je v susedstve pozemku, na ktorom stavia syn prezidenta SR rozľahlý dom. Dva roky sa pánovi Mrázovi a jeho rodine nedostalo spravodlivého postupu zo strany kompetentných úradov," upozornila Nicholsonová. Podľa jej slov bratislavský Krajský stavebný úrad umožnil stavať na základe stavebného rozhodnutia, ktoré vydal v rozpore so stavebným zákonom. "Zo stavebného konania totiž vylúčil priamych účastníkov konania, teda bezprostredných susedov. Námietku Mrázovcov o vylúčení z konania uznala aj Okresná prokuratúra Bratislava I a vydala v tejto veci protest. Neudialo sa však nič a stavba pokračuje," tvrdí poslankyňa.
      
Nicholsonová je rozhodnutá interpelovať ministra výstavby Jána Počiatka (Smer-SD), aby vysvetlil, ako je možné, že kompetentné úrady spadajúce pod jeho rezort dva roky nekonajú a nekoná ani ministerstvo. "Na tomto príklade je vidieť, že zákony neplatia pre všetkých a občania sa delia na rovných a rovnejších podľa toho, koľko majú peňazí, prípadne v akej papalášskej rodine sa narodia. Máme zato, že v tomto prípade štát porušil zákon a pošliapal po osobnej slobode iných len preto, aby obhajoval záujmy syna prezidenta SR," myslí si. Okrem porušení stavebného zákona vidí SaS aj porušenie ústavou garantovaných práv občanov na ochranu vlastníckeho práva a súkromie.
      
Mráz novinárom povedal, že stavba je o viac ako tri metre vyššia, ako pôvodne mala byť a znehodnotila susediaci pozemok jeho rodičov. "Celú stavbu postavil v rozpore s územnou plánovacou dokumentáciou a dostal sa do situácie, že stavba, ktorú postavil, je zo zákona nepovoliteľná," upozornil s tým, že štátne orgány namiesto toho, aby chránili verejný záujem, ho porušujú v prospech určitej osoby na želanie.
      
Po spomínanom proteste prokuratúry pre vylúčenie účastníkov konania, ktorý krajský stavebný úrad nevzal na vedomie, nasledovalo podľa Mráza dodatočné stavebné povolenie. "Ani krajský stavebný úrad totiž nemohol poprieť a ututlať, že stavba je v rozpore s pôvodným stavebným povolením, a tak vydal dodatočné povolenie, ktoré je však v rozpore so všetkou stavebnou legislatívou," vyhlásil Mráz a doplnil, že úrad chce teraz procesno-právnymi postupmi zlegalizovať nezlegalizovateľnú a protizákonnú stavbu.
      
Poslanec Peter Osuský (SaS) sa domnieva, že štandardný politik a najvyšší ústavný činiteľ zavolá svojho syna na koberec a povie mu, že si to nemôže dovoliť. "To by bolo hádam štandardné konanie človeka, ktorý zložil ústavný sľub, že svoje povinnosti bude vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu i ústavné zákony," odkázal.
      
"Ide o súkromnú záležitosť pána Iva Gašparoviča, k tej sa vyjadrovať nebudem," reagoval hovorca prezidenta Marek Trubač.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu