Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pápež sa stretol s kardinálom Tomkom: Výsledky jeho vyšetrovania zostanú utajené!

Kardinál Tomko (vpravo). Zobraziť galériu (2)
Kardinál Tomko (vpravo). (Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA - K búrlivým udalostiam okolo rezignácie pápeža Benedikta XVI. sa pridal ďalší škandál. Škótsky kardinál Keith O´Brien odstúpil po tom ako sa na jeho adresu vynorili obvinenia z "nevhodného správania" voči mladému seminaristovi. Kardinál sa mal zúčastniť aj na konkláve, teda voľbe nového pápeža. Rezignáciou však toto právo stratil. Pápeža medzitým navštívila vyšetrovacia komisia, ktorej členom bol aj slovenský kardinál Jozef Tomko. Pápežovi odovzdala vyšetrovaciu správu, ktorú však dostane k dispozícií iba budúci pápež.

Svätý otec Benedikt XVI. dnes dopoludnia vo Vatikáne prijal trojicu kardinálov, Španiela Juliána Herranza, Taliana Salvatoreho de Giorgi a Slováka Jozefa Tomka. Traja kardináli odstupujúcemu pápežovi odovzdali vyšetrovaciu správu, ktorá skúma únik tajných dokumentov zo svätej stolice. Správa však zostáva utajená, jej obsah pozná iba súčasný pápež. Ten sa podľa tlačovej správy Vatikánu rozhodol správu prenechať budúcemu pápežovi. 

Toho má onedlho zvoliť konkláve, teda kolégium kardinálov. Už dnes je jasné, že jeden z nich na voľbe nového pápeža bude chýbať. Ide o škótskeho kardinála Keitha O´Briena, ktorý dnes odstúpil. O´Brien má byť podľa talianskych médií podozrivý z "nevhodného správania". Udalosť sa mala stať pred tridsiatimi rokmi a obvinenia vytiahol človek, ktorý bol v roku 1980 dvadsaťročným seminaristom. Jeho duchovným vodcom bol v tom čase práve O´Brien. Ten podľa obvinení po večerných modlitbách dával seminaristovi nevhodné návrhy. Seminarista, ktorého meno zostalo v utajení, však nie je jedinou obeťou, v Británií údajne vypovedali ďalší traja kňazi o podobných zážitkoch.

Kardinál O´Brien bol najvyšším predstaviteľom katolíckej cirkvi na britských ostrovoch. V minulosti sa veľmi kriticky vyjadroval o homosexualite. Webstránka Leggo.it cituje O´Brienove výroky o tom, že homosexualita je nemorálna a že homosexuálne sobáše sú "škodlivé pre telesné, mentálne a duchovné blaho sú škodlivé pre medziľudské spolužitie."

O´Brien už potvrdil, že na nadchádzajúcom konkláve sa nezúčastní, aby na seba nepútal mediálnu pozornosť.

 Minulý týždeň taliansky denník La Repubblica s odvolaním sa na nemenované zdroje napísal, že traja kardináli potvrdili existenciu siete vydieračov, skorumpovaných úradníkov, ako aj homosexuálnej loby, ktorá vydiera niektorých prelátov Rímskej kúrie. Ich správa pápeža údajne tak šokovala, že urýchlila jeho rozhodnutie odstúpiť z úradu.
      Vatikán zverejnenie novinového materiálu kritizoval a jeho hovorca Federico Lombardi koncom minulého týždňa odmietol dohady novinárov, že by sa pápež mal stretnúť s autormi "ultratajnej" vyšetrovacej správy.
      Lombardi vtedy opäť zdôraznil, že dôvodom odstúpenia Benedikta XVI. nie je žiadna depresia ani psychologické dôvody, ale úbytok fyzických síl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu