Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Úplatky v prezidentských voľbách vyšetrovateľ zhodil zo stola

Za prezidenta národniari agitovali aj vecnými cenami. Zobraziť galériu (2)
Za prezidenta národniari agitovali aj vecnými cenami. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Policajný vyšetrovateľ v Košiciach odmietol začať trestné stíhanie kvôli listu, ktorým prešovská organizácia SNS ponúkala vecné ceny za agitáciu v prospech prezidentského kandidáta Ivana Gašparoviča. List bol podľa Národnej kriminálnej agentúry v súlade so zákonmi.

Topky v novembri informovali o liste, ktorým vtedajší prešovský šéf Slovenskej národnej strany vyzýval východoslovenských starostov a primátorov, aby zabezpečili hlasy pre prezidentského kandidáta Ivana Gašparoviča. Keď sme list poskytli tlačovému oddeleniu Ministerstva vnútra, oznámilo nám, že listom sa bude zaoberať Úrad boja proti korupcií, keďže list "vykazuje znaky možného podozrenia z trestného činu volebnej korupcie". Úrad boja proti korupcií sa medzitým stal súčasťou novovytvorenej Národnej kriminálnej agentúry. Tá nás informovala, že jej vyšetrovateľ odmietol vo veci začať trestné stíhanie. V rámci vyšetrovania pritom ppolicajti vypočuli aj autora listu, bývalého prešovského šéfa SNS Antona Korbu. Ten Topkám tvrdil, že na list si už nepamätá.

Pripomeňme, že Korbov list sa viaže ku prezidentským voľbám v roku 2009, v ktorých druhom kole Ivan Gašparovič porazil Ivetu Radičovú. Práve pred druhým kolom chcel Korba motivovať starostov a primátorov východného Slovenska, aby agitovali za vysokú volebnú účasť a "správneho kandidáta". Najaktívnejší z nich súťažili o vecné ceny, napríklad osobný automobil, televízor, či iné domáce spotrebiče.

Inkriminovaný list Antona Korbu:
Zobraziť galériu (2)
Inkriminovaný list Antona Korbu:  (Zdroj: archív)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu