Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hasiči zachraňovali mladého jaskyniara (21): Zranený uviazol v bani!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE - Košickí hasiči v noci zasahovali pri záchrane života mladíka (21), amatérskeho jaskyniara, ktorý z doteraz neznámych dôvodov skúšal svoje schopnosti v oblasti zvanej Baňa Bankov.

„Pätnásť minút po 22.00 h nám bolo nahlásené, že v nepoužívanej bani vo vetracej šachte sa v hĺbke asi 60 metrov nachádza zranená osoba,“ potvrdil operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach Daniel Takáč. Doplnil, že po príchode na miesto sa hasiči spustili do šachty k zranenému mužovi. „Zistili, že má zrejme poranenú chrbticu a aj neurologické problémy,“ dodal Takáč.

Hasiči mali obavy o zdravie zraneného mladíka, preto ďalšie kroky konzultovali s privolaným lekárom. „Ten, keďže sa sám nevedel dostať do šachty, rozhodol, že je potrebné privolať zdravotníckeho záchranára s výcvikom na prácu v takýchto podmienkach,“ spresnil Takáč.

Až potom mohli hasiči zraneného muža stabilizovať a s pomocou takzvanej trojnožky a kladkostroja ho vytiahli na povrch a odovzdali do rúk zdravotníkom. „Treba pripomenúť, že našim príslušníkom prácu komplikovalo to, že sa spúšťali do nepoužívanej šachty, kde bolo množstvo zvyškov starej konštrukcie a rebríkov. Časť z nich museli zlikvidovať hydraulickou technikou,“ doplnil operačný dôstojník hasičov s tým, že záchranná akcia trvala až do 3.20 h.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu