Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Boli ste na dovolenke v Egypte alebo Tunise: U Izraelcov máte problém!

NEPOKOJE: Napriek streľbe v okolí Gazy by väčšina Izraela mala byť bezpečná aj pre turistov.
NEPOKOJE: Napriek streľbe v okolí Gazy by väčšina Izraela mala byť bezpečná aj pre turistov. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Je bezpečné cestovať do Izraela? A skutočne je lepšie ísť tam s čistým pasom? Otázky okolo cestovania do židovského štátu sa aktuálne vynárajú najmä v súvislosti s nepokojmi v okolí pásma Gazy.

Prímerie na Blízkom východe je zatiaľ v nedohľadne, no podľa informácií slovenského ministerstva zahraničných vecí, ako aj izraelskej ambasády v Bratislave, by väčšina krajiny mala byť bezpečná. Ministerstvo i ambasáda zhodne odporúčajú, aby sa turisti nepribližovali na menej ako 40 kilometrov ku hraniciam pásma Gazy. Ministerstvo zároveň vydalo zoznam miest, ktorým je lepšie sa momentálne vyhnúť: Sderot, Netivot, Aškelon, Ašdod, Be´er Ševa a Kirjat Malači. "Stred a sever krajiny je bezpečný," povedala nám Renáta Caková z izraelského veľvyslanectva v Bratislave. Ak sa chystáte do Izraela vycestovať, je dobré pravidelne sledovať webstránku Ministerstva zahraničných vecí, ktoré tieto informácie priebežne dopĺňa.

S dvoma pasmi?

Bezpečnostná situácia nemusí byť pri cestovaní do Izraela jediný problém. Viacero našich čitateľov nám napísalo, že mali problém s cestovaním do Izraela, pretože mali v cestovnom pase pečiatku niektorej arabskej krajiny. "Na veľvyslanectve mi odmietli vydať víza, pretože som v tom roku bol na dovolenke v Egypte a mal som odtiaľ poslednú pečiatku," napísal nám čitateľ z Bratislavy. Podobných skúseností sme zachytili viacero. Pravdepodobne ide i neoficiálnu politiku, keďže ministerstvo i ambasáda nás informovali, že Izraelské úrady prijímajú pasy všetkých krajín, s ktorými má Izrael diplomatické styky. Obe inštitúcie však dodali aj to, že pečiatka arabskej krajiny môže pre turistu na izraelských hraniciach znamenať zdržanie a dlhý pohovor s úradníkmi.

Podobný problém môžete mať aj pri cestovaní do arabských krajín, ktoré nerady vidia izraelské pečiatky v pasoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu