Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

EÚ nám zakázala euromincu so svätožiarou: Dôvodom náboženská sloboda!

(Zdroj: NBS)

BRATISLAVA - Pamätná minca k 1 150. výročiu príchodu svätých Konštantína a Metoda na Veľkú Moravu, ktorú budúci rok vydá Národná banka Slovenska, prejde malou zmenou. Niektorým štátom únie sa nepozdával pôvodný návrh, a tak z nej zmizne svätožiara nad hlavami bratov a kríže na odeve vierozvestcov. Katolícka cirkev je pobúrená, informoval denník Pravda.

Keďže mincou sa bude platiť na celom území eurozóny, vzťahujú sa ňu právne normy únie. "V rámci pripomienkového konania požiadala Európska komisia a niektoré členské štáty o odstránenie niektorých symbolov z návrhu mince v rámci uplatňovania princípov náboženskej neutrality, a to konkrétne o odstránenie svätožiary a krížov z pália," potvrdila pre Pravdu hovorkyňa Národnej banky Slovenska Petra Pauerová.

Konferencia biskupov Slovenska hovorí v súvislosti s odstránením týchto znakov o hanbe. "Vzdanie sa podstatných symbolov vyobrazenia svätých Konštantína-Cyrila a Metoda na pamätnej eurominci sa stáva kultúrnym prelomom a neúctou voči vlastným dejinám," tvrdí jej hovorca Jozef Kováčik. O tom, že znaky na minci budú chýbať, sa dozvedeli z médií, ďalšie kroky neplánujú.

Podľa historika Slovenskej akadémie vied Jána Steinhübela nie je chybou, že na minci symboly nebudú. "Možnosť, pre ktorú sa banka rozhodla, je korektnejšia. Sme sekulárny štát, ktorý sa neviaže na žiadnu ideológiu ani konkrétne náboženstvo. Keď tu pôsobili, ešte svätí neboli, aj z historického hľadiska je to úplne v poriadku," povedal pre denník.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu