Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Maďarsko by so SR malo rokovať o odovzdaní polovice vôd Dunaja

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/BUDAPEŠŤ - Vlády Maďarska a Slovenskej republiky by mali rokovať o tom, kedy a pri ktorom riečnom kilometri by slovenská strana odovzdala Maďarsku polovicu vôd toku Dunaja. Vyhlásil to dnes v relácii maďarskej verejnoprávnej televízie štátny tajomník ministerstva rozvoja vidieka Zoltán Illés, ktorý je zodpovedný za ochranu životného prostredia.

Podľa jeho slov otázkou je, ako možno u dvoch členských krajín Európskej únie vynútiť iné riešenie, pretože najmenej polovica vôd toku Dunaja prislúcha Maďarsku. Illés dodal, že ani jedna strana nemá v rukách prostriedok, ktorým by si mohla vynútiť zmenu, je možné spoliehať sa iba na dobrú vôľu vo vzájomnom vzťahu SR a Maďarska.

Medzištátnu zmluvu o spoločnom vybudovaní a prevádzkovaní Sústavy vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros (SVDGN) podpísali vlády vtedajšieho Československa a Maďarska v roku 1977. Proti systému hrádzí na Dunaji sa zodvihla v roku 1980 silná vlna protestov zo strany Maďarov. Maďarsko v roku 1989 prerušilo práce na stavbe priehrady Nagymaros. V roku 1992 vtedajšie Československo prehradilo Dunaj a odviedlo na svoje územie 83 % vody rieky. Spor strany spoločne predložili Medzinárodnému súdnemu dvoru (MSD) v Haagu. Ten v roku 1997 v rozsudku zaviazal obe strany, aby rokovali a prijali nevyhnutné opatrenia na dosiahnutie cieľov pôvodnej zmluvy z roku 1977.

Ako poukázala hovorkyňa š. p. Vodohospodárska výstavba Diana Migaľová Baschierová, v apríli 1995 bola uzavretá dohoda medzi oboma vládami o niektorých dočasných technických opatreniach a o prietokoch do Dunaja a Mošonského ramena Dunaja." Vodohospodárska výstavba si plní všetky povinnosti vyplývajúce z tejto dohody," reagovala.

Priblížila, že stav vody sa vyhodnocuje na dennej a mesačnej báze. "Na základe týchto výsledkov sa určuje púšťanie vody do starého koryta Dunaja a Mošonského ramena. Momentálne do starého koryta Dunaja a do Mošonského ramena púšťame väčší objem vody, než ako nám ukladá spomínaná dohoda," poukázala. Slovenská strana je však podľa jej slov pripravená urobiť korekciu zmluvy tak, aby sa našli riešenia, ktoré budú vyhovovať obom krajinám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu