Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

SIS zaznamenala viac účelových sobášov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenská informačná služba (SIS) zaznamenala vlani častejšie využívanie účelových sobášov, ktoré mali migrantom zabezpečiť pobyt na slovenskom území. V tejto súvislosti dostávali ponuky najmä ženy zo sociálne slabších spoločenských vrstiev. Uvádza sa to v odtajnenej Správe o činnosti SIS za minulý rok, ktorú spravodajská služba uverejnila na svojej internetovej stránke.

 "K zmene národnostného zloženia nelegálnych migrantov vstupujúcich do SR došlo v dôsledku nepriaznivej humanitárnej a zložitej bezpečnostnej situácie v regióne Roh Afriky. V porovnaní so situáciou v roku 2010 výrazne vzrástol počet nelegálnych migrantov zo Somálska," uvádza sa v správe.

SIS preto upozorňovala na potenciálne bezpečnostné riziká, ktoré vyplývali z možných prepojení migrantov zo Somálska na radikálne islamské teroristické skupiny, predovšetkým na somálske militantné hnutie al-Shabaab, jednu z najaktívnejších odnoží Jadra al-Qáidy. Hladomor v regióne mali zneužívať aj nelegálni migranti z iných časti Afriky, najmä z Nigérie, ktorí cestovali bez identifikačných dokladov a pri zadržaní sa vydávali za Somálčanov, aby mali výhodnejšiu pozíciu pri azylovom konaní, informovala ďalej SIS.

Udalosti Arabskej jari v oblasti Stredného východu a severnej Afriky, ktoré vyústili do výraznejšieho migračného tlaku do Európy, mali podľa spravodajskej služby na Slovensko skôr krátkodobý dosah a nespôsobili vytvorenie masívnych migračných vĺn na slovenské územie.

SIS v správe konštatovala, že Slovensko zostáva naďalej pre nelegálnych migrantov tranzitnou krajinou a pokračuje trend poklesu počtu nedovolených prekročení štátnej hranice Slovenskej republiky. Upozornila však, že organizované prevádzačské skupiny sa v čoraz väčšej miere zameriavali na iné sofistikované spôsoby migrácie, pri ktorých už priamo nedochádza k nedovoleným prekročeniam štátnej hranice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu