Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

BMG-Horizont: Proti Frunimu vraj nie sú dôkazy

KOŠICE - Advokáti Vladimíra Fruniho a Mariána Šebeščáka, ktorí čelia obžalobe z podvodu v kauze tunelovania nebankových firiem Horizont Slovakia a BMG Invest, dnes v Košiciach obvinili Špeciálny súd z porušovania zákona.

Pojednávanie pred senátom Špeciálneho súdu v Pezinku prirovnal advokát Milan Kuzma k procesom z 50. rokov minulého storočia, keď súdy posielali ľudí do väzenia na základe politickej objednávky bez dôkazov o ich vine.

"Nie je dôkaz, na základe ktorého by mal byť (Fruni) odsúdený ," vyhlásil dnes pred novinármi jeden z advokátov Milan Kuzma. Podľa neho by verdikt v kauze nebankových spoločností BMG Invest a Horizont mohol padnúť už 18. decembra. Špeciálny súd chce rýchlo ukončiť niekoľko rokov vlečúci sa proces iba preto, aby dokázal svoju opodstatnenosť, kým sa rozhodne o jeho zrušení, tvrdí advokát. V záujme toho vraj v rozpore so zákonom odmieta všetky požiadavky zástupcov obžalovaných na doplnenie dokazovania.

Špeciálny súd s tým nesúhlasí. "Súd vykonal rozsiahle dokazovanie, vypočul vyše 80 svedkov a vykonal množstvo listinných dôkazov," povedala ČTK hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Dodala, že súd považuje dokazovanie za skončené.

Návrh na zrušenie Špeciálneho súdu vláde predložil minister spravodlivosti Štefan Harabin (ĽS-HZDS). Ak by vláda a následne parlament návrh schválili, niektorí obžalovaní by sa mohli dostať na slobodu. Kým totiž ich spisy prejdú na okresné alebo krajské súdy, môže im uplynúť maximálna lehota na pobyt vo väzbe. Fruni je so spoluobžalovaným Mariánom Šebeščákom vo väzbe už viac ako štyri roky, odkedy ich polícia chytila v Chorvátsku. Najvyšší súd im minulý mesiac väzbu zrejme naposledy predĺžil do 26. februára budúceho roka.

Podľa Kudjákovej však termín verdiktu nad Frunim a Šebeščákom nesúvisí s návrhom na jeho zrušenie.

Krach Horizontu a BMG Invest vo februári 2002 pripravil takmer 170.000 klientov celkovo o 14,45 miliardy korún. Na Špeciálnom súde je v súvisiacej kauze tunelovania skrachovaných nebankových spoločností obžalovaný aj podnikateľ Jozef Majský so spoločníkmi Patrikom Pachingerom a Dávidom Brtvom. Nebankové spoločnosti nalákali ľudí na vysoké úroky a pripravili ich spolu asi o 25 miliárd korún.

Podarilo sa im to napriek upozorneniam odborníkov i vtedajšej ministerky financií Brigity Schmögnerovej, že ide o nebezpečné investície. Po krachu spoločností už nikto z klientov svoje uložené peniaze späť nezískal. Nová vláda Roberta Fica si však vo svojom programe stanovila, že poškodených klientov čiastočne odškodní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu