Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Protest za odobraté deti v Británii: Pred prezidentský palác prišlo asi sto ľudí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Demonštrácia za deti, ktoré odobrali slovenským rodinám vo Veľkej Británii, prilákala dnes krátko po 14.00 h na Hodžovo námestie v Bratislave zhruba stovku ľudí. Najmä rodičia s malými deťmi chceli svojou prítomnosťou pred Prezidentským palácom upozorniť na údajne nedostatočnú činnosť slovenských úradov pri pomoci krajanom v Anglicku.

"Myslím si, že je čas znova na také akcie ako pred 20 rokmi. Tentoraz to nie je o zmene demokracie, ale o zmene sociálneho systému. Všetci veľmi dobre vedia, že tieto prípady potrebujú takéto masovejšie akcie, pretože ľudia hore nevedia, čo sa deje dole - oni sa zaujímajú o makro a ratingy, ale nevedia, že dole žijú ľudia," povedala Eleonóra Študencová, stará mama maloletých chlapcov Ivany Boórovej zadržiavaných vo Veľkej Británii, ktorá sa tiež zúčastnila zhromaždenia.

"My sme to chceli podporiť, pretože cítime, že tam bola dosť vysoká nespravodlivosť a máme pocit, že treba urobiť niečo kvôli tomu, aby sa to napravilo," povedal Peter z Bratislavy, ktorý prišiel na Hodžovo námestie s deťmi, rovnako ako mnohí ďalší rodičia.

Napriek tomu, že akciu organizovali najmä dobrovoľníci prostredníctvom sociálnej siete Facebook, nezabudli ani na najmenších účastníkov podujatia. Detí dostali malé sladkosti, balóniky, niektoré z nich niesli transparenty s heslami na podporu rodín odobratých detí. Protestná časť podujatia prebehla pokojne a niekoľko policajných hliadok nemuselo ani raz zasiahnuť.

Hlavní organizátori na podujatí prečítali list, ktorý adresovali premiérovi, prezidentovi SR, na príslušné ministerstvá či poslancom. "Dostali sme jednu odpoveď - z ministerstva zahraničných vecí, ktoré odkazovalo na svoje vyjadrenie zverejnené na webe," povedala spoluorganizátorka Veronika Klobučníková. Zdôraznila, že protestné podujatie nemusí byť posledné. Organizátori demonštrácie totiž žiadajú aj potrestanie vinníkov kauzy, vrátenie detí domov, zmenu v sociálnom systéme, ako aj to, aby sa prezident SR verejne vyjadril k celej kauze.

Klobučníková by sa pritom už dnes poobede mala stretnúť s riaditeľom odboru zahraničnej politiky prezidentovej kancelárie Jánom Šothom, s ktorým by mala napríklad hovoriť aj o prípade Boórovej. Ako poukázal hovorca hlavy štátu Marek Trubač, prezident sa o prípad zaujímal aj pred jeho medializáciou a snaží sa pomôcť v prípadoch, kde existujú podozrenia z nespravodlivého odobratia detí a ponúknutia na adopciu. "V auguste (2012) sme poslali list premiérovi s prosbou, aby sa príslušné ministerstvá intenzívnejšie zaoberali týmito prípadmi," povedal.

Britská vláda obvinenia voči sociálnym úradom vo Veľkej Británii zverejnené v slovenských médiách striktne odmietla. Ich sociálny systém je podľa nej jedným z najlepšie regulovaných na svete. Poslankyňa SaS Lucia Nicholsonová však upozornila, že Slovensko nie je jednou krajinou, ktorá rieši údajne nútené adopcie vo Veľkej Británii. V posledných týždňoch mali podobné prípady riešiť aj Francúzi, Belgičania, Česi či Poliaci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu