Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tajomná prísada v pečive: Ako sa vyhnúť pomletým čínskym vlasom a chlpom!

(Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA – Hoci sa to môže zdať odporné, ale do buchiet, pečiva, či chlebovej múky sa bežne pridáva biely kypriaci prášok na zvýraznenie chuti. Ide o „éčko“ umelo vyrobené z vlasov, chlpov, nechtov a kopýt.

Za označením E920 nájdeme v potravinách L-cystein. Látku, ktorá má silné antioxidačné vlastnosti a ktorá plní detoxikačné úlohy v pečeňových bunkách. V potravinárstve sa najčastejšie používa ako kypriaci prípravok na pečenie a na spracovanie múky. Znižuje dobu spracovania cesta, tvorí pružnosť lepku a zvyšuje objem bochníka.

Okrem pečiva sa používa aj ako prísada na farbenie údenín, v ovocných šťavách ako antioxidant zabraňujúci strate vitamínu C. Môže sa nachádzať aj v cereáliách a dojčenskej strave. Látka sa tiež pridáva do šampónov a krémov ako prostriedok zlepšujúci rast vlasov a nechtov. L-cysteín býva používaný aj ako prísada do cigaretových zmesí.

Na používanie L-cysteínu si zhruba pred rokom posvietili euroúradníci a potvrdili, že sa bežne pridáva nielen do krmiva pre dobytok,  ale aj do pečiva pre ľudí. "E 920 je súčasťou  zlepšujúcich prípravkov, ktoré používame i my pri výrobe bežného pečiva,“ potvrdil portálu vitalia.cz zástupca spoločnosti, ktorá sa v Českej republike venuje pekárenstvu.

Aj na Slovensku požívali výrobcovia potravín,  najmä dehydrovaných, túto prídavnú látku ako zvýrazňovač chuti. „V súčasnosti upravili receptúry svojich produktov a používajú vo väčšom rozsahu len soľ. Treba pripomenúť, že ešte v roku 2009 prijali dobrovoľný záväzok postupného znižovania množstva soli vo svojich produktoch,“ uviedla riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jarmila Halgašová.

Prevažná väčšina L-cysteínu sa vyrába v Číně rozpustením vlasov získaných z kaderníctva, peria, oslích kopýt a prasacích štetín v  koncentrovanej kyseline chlorovodíkovej. Po konzumácii nie sú známe žiadne nežiaduce účinky na zdravie človeka.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu