Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Česká vodka je v pôvodnom balení bezpečná, ubezpečuje Jahnátek

Nebezpečný alkohol sa objavil hlavne v plastových bareloch
Nebezpečný alkohol sa objavil hlavne v plastových bareloch (Zdroj: SITA)

NITRA - Laboratórne výsledky nepotvrdili výskyt metanolu vo vodke českej výroby, ktorá figuruje v kauze otráv metanolom a predáva sa aj na Slovensku. Informoval o tom dnes v Nitre minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.

"Tam, kde je fľaša uzatvorená, lebo ide o štvorlitrové kanistre, problém nie je. Čiže problém nevznikol zrejme u výrobcu, možno tu ide o nejakú nekalú konkurenciu alebo privyrobenie si v tých prevádzkach, kde sa čapovala táto vodka. To samozrejme nevieme zmapovať okamžite,“ povedal Jahnátek. Minister zdôraznil, že okamžite po vypuknutí problému v susedných Čechách vydal pokyn Štátnej veterinárnej a potravinovej správe SR, aby sa sústredila práve na vodku, ktorá sa predáva aj u nás. Kontroly naďalej prebiehajú, inšpektori mapujú predajne.

"Uvidíme, ako to pôjde ďalej, ale zatiaľ na Slovensku máme stav bezpečný,“ skonštatoval minister. V Českej republike zaznamenali už 17. obeť otravy metylalkoholom. Vo štvrtok ráno v nemocnici v Ostrave zomrela žena (47), ktorú tam priviezli len niekoľko hodín predtým. V jej byte objavili kriminalisti fľaše od alkoholu, ktoré nemali originálne etikety. Pri Zlíne našli v stredu večer mŕtveho muža (80), u ktorého tiež existuje podozrenie na otravu metylalkoholom. Príčinu smrti určí pitva. Polícia a hygienici pokračujú aj vo štvrtok v celoplošnom preverovaní stánkov a večierok, ktoré predávajú lacný alkohol. Za poslednú noc preverili 4 867 stánkov, pričom v 12 prípadoch zistili vzorky podozrivého alkoholu, ktoré poslali na rozbor.

Nebezpečný alkohol sa objavil hlavne v plastových bareloch, z ktorých ho predajcovia rozlievali. V stredu popoludní zadržali policajti dvoch mužov, u ktorých našli 400 litrov alkoholu bez kolkov. Vo štvrtok polícia obvinila majiteľa predajne na zlínskom sídlisku Jižní Svahy, ktorý predával alkohol s obsahom metanolu, z porušovania predpisov o etiketách na fľašiach s alkoholom.

Česká vláda v reakcii na situáciu v stredu rozhodla, že stánky a iné prechodné a mobilné prevádzky nesmú až do odvolania predávať destiláty s obsahom alkoholu nad 30 percent. Ak sa situácia nezlepší, kabinet je pripravený prijať ešte tvrdšie opatrenia. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu