Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Fico pochybuje o vlastných nominantoch!

Fico pozastavil výmeny vo vedení podnikov
Fico pozastavil výmeny vo vedení podnikov

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico podľa dnešných Hospodárskych novín pozastavil personálne výmeny na dôležitých postoch a osobne chce preveriť navrhnutých nominantov.

Reagoval tak na vymenovanie kontroverzného podnikateľa Júliusa Rezeša do dozornej rady správcu ropovodov Transpetrol, ktoré presadila koaličná ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara.

Ako prvé chce vraj premiér preveriť nominácie do takzvaných strategických podnikov. Vedenie Fondu národného majetku preto zastavilo schvaľovanie nominácií a čaká na Fica. "Mali by sme sa opäť stretnúť na budúci týždeň," povedal zdroj z vedenia fondu podľa jedného slovenského denníka.

Celkovo ide o desiatky miest napríklad v orgánoch plynární SPP a jeho dcérskych spoločnostiach, v Slovenských elektrárňach či v troch regionálnych distribútoroch elektriny. Fico pochybuje nielen o niektorých nominantoch koaličných strán ale aj Smeru-sociálna demokracia, ktorého je predsedom, tvrdí denník.

Podľa HN Fico o nominácii Rezeša do Transpetrolu vedel už od polovice augusta. "Potvrdil mi to štátny tajomník ministerstva hospodárstva, že s ním o tom hovoril," povedal človek blízky Smeru. Štátny tajomník Peter Žiga (Smer-SD) povedal, že o Rezešovej nominácii vedel už dlhšie, ale s premiérom o tom nehovoril.

Premiér po rokovaní koaličnej rady skôr v tomto týždni tvrdil, že s nomináciou Rezeša síce nesúhlasí, ale Rezeš v Transpetrole zostane vďaka Mečiarovej podpore. Politológovia to označili za prvú vážnu politickú prehru Fica, ktorý sa nedokázal presadiť proti návrhu ĽS-HZDS. Tá totiž na menovaní Rezeša trvala.

Okrem nominácie Rezeša vyvolali kritiku opozície i ďalšie personálne rozhodnutia koalície. Napríklad do predstavenstva podniku Trnavská teplárenská sa dostala 23-ročná dcéra poslanca Slovenskej národnej strany Jozefa Ďuračku. Brat šéfa daňového riaditeľstva Igora Šulaja, ktorý bol tieňovým ministrom financií Smeru, sa zase stal riaditeľom banskobystrickej fakultnej nemocnice.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu