Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Boj za slobodu Pussy Riot dorazil aj k nám: V Kyjeve naháčka spílila obrovského Ježiša na kríži!

Skrášlená socha v Bratislave Zobraziť galériu (3)
Skrášlená socha v Bratislave (Zdroj: RT)

KYJEV - Poloobnažená aktivistka za práva žien dnes motorovou pílou spílila kresťanský kríž v centre ukrajinského Kyjeva. Protestovala tak proti trestnému stíhaniu ruskej feministickej punkovej skupiny Pussy Riot. Vlna protestov dorazila aj do nášho hlavného mesta. Nepomohlo. Ruský súd uznal členky skupiny vinnými. Hrozia im tri roky v base za náboženskú nenávisť.

Vlna protestu sa medzi zástancami slobody slova po celom svete zdvihla v čase, keď mal súd v Moskve vyniesť rozsudok nad tromi členkami skupiny. Zatkli ich krátko po tom, ako v Chráme Krista Spasiteľa, hlavnej moskovskej katedrále, vystúpili s "punkovou modlitbou" zameranou proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Členka ukrajinskej skupiny žien Femen, ktoré sú známe svojimi vystúpeniami na verejnosti bez vrchnej časti odevu, zničila na znak podpory ruskej punkovej skupiny veľký drevený kríž s postavou ukrižovaného Krista.       "Žiaden 'podnik', dokonca ani tak úspešný ako cirkev, nemá právo útočiť na práva žien," povedala aktivistka Inna Ševčenková. Solidaritu s Pussy Riot verejne vyjadrili viacerí známi svetoví umelci vrátane Paula McCartneyho, Madonny či Stinga.

Pussy Riot dorazili do Bratislavy!

Boj za slobodu Pussy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)


Dnes ráno bratislavskí aktivisti/ky na znak solidarity s väznenými aktivistkami, ktoré stoja pred súdom, vyzdobili sochy v centre mesta farebnými typickými kuklami. Práve dnes má moskovský súd vyniesť verdikt nad triom feministických aktivistiek, ktoré su už vo väzbe 5 mesiacov, pričom sa objavili aj podozrenia zo zlého zaobchádzania s nimi a zastrašovania príbuzných. V prípade uznania viny im hrozí až 3 ročný trest. Aj preto ideme dnes znova na Rusk veľvyslanectvo, odovzdať ďalších vyše 300 podpisov, ktoré sa vyzbierali na webe po poslednej demonštrácii, celkovo ich počet tak prekročil tisíc. Uviedla na svojej stránke neziskovka Inštitút ľudských práv - Human Rights Institute.
 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu