Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Kontrola detských ihrísk: Takmer všade hrozí úraz, na toto si dávajte pozor!

Zobraziť galériu (14)

BRATISLAVA - Každé tretie detské ihrisko je podľa Slovenskej obchodnej inšpekcie nebezpečné napriek tomu, že prevádzkovatelia postupne likvidujú alebo rekonštruujú staré, poväčšine nevyhovujúce zariadenia.

 

SOI dva týždne podrobne skúmala hojdačky, šmýkačky, lanovky, kolotoče, kývavé zariadenia, priestorové siete, domčekové zostavy inštalované, alebo používané na detských ihriskách po celej republike. Komplexný pohľad na stav priestorov určených pre hru detí nie je vôbec ružový. Až na takmer 80-tich percentách ihrísk hrozí deťom úraz!

Kontrola detských ihrísk: Takmer
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SOI)

Z celkového množstva 78 kontrol boli nedostatky zistené v 61 prípadoch. Prekontrolovali 70 detských ihrísk a 610 na nich umiestnených zariadení. Počet celkom zistených nedostatkov bol 195, pričom na zariadeniach jedného, toho istého ihriska sa mohli vyskytnúť aj viaceré nedostatky rozličného charakteru. Trend znižovania negatívnych zistení je nežiaduco pomalý aj napriek tomu, že SOI kontroluje bezpečnosť zariadení detských ihrísk už od roku 2006 a v tomto roku sa uskutočnila už štvrtá celoslovenská akcia.

Riziko poranenia

Deti sa počas hry nesústredia na možné riziká, preto by tieto mali byť redukované na najnižšiu možnú úroveň. Pri kontrole inšpektori zistili niektoré chyby priamo z výroby, ktoré boli spôsobené nesprávne zvolenou konštrukciou. Vytŕčajúce skrutky, veľké rozostupy medzi nášľapnými priečkami, škáry, kde sa ľahko zachytí detská ruka. Nedostatky v konštrukcii sa vyskytli na 56. detských ihriskách. "Nie všetko, čo je nebezpečné bolo aj vyrobené nebezpečné, mohlo sa tak stať zlou inštaláciou, alebo neskorším vandalizmom priamo na mieste," potvrdila riaditeľka Slovenskej obchodnej inšpekcie Nadežda Machútová pre TV Joj. Pri kontrolách prevádzkovatelia preukázali maximálnu možnú mieru spolupráce, čím podľa SOI len potvrdili vedomosť o ich zodpovednosti za bezpečnosť nimi prevádzkovaných zariadení. Pokutu počas kontrolnej akcie nedostali, len zoznam chýb a záväzný termín dokedy ich musia odstrániť.

chýba zabezpečenie proti pádu
Zobraziť galériu (14)
chýba zabezpečenie proti pádu  (Zdroj: SOI)

nevyhovujúce otvory reťazí
Zobraziť galériu (14)
nevyhovujúce otvory reťazí  (Zdroj: SOI)

miesta na zachytenie chodidla alebo nohy
Zobraziť galériu (14)
miesta na zachytenie chodidla alebo nohy  (Zdroj: SOI)

nedodržaný priemer lana
Zobraziť galériu (14)
nedodržaný priemer lana  (Zdroj: SOI)

chýbajúce parapety, zábradlia
Zobraziť galériu (14)
chýbajúce parapety, zábradlia  (Zdroj: SOI)

miesta na zachytenie prstov
Zobraziť galériu (14)
miesta na zachytenie prstov  (Zdroj: SOI)

sedadlá v kolíske kombinované v jednom poli s plochými sedadlami
Zobraziť galériu (14)
sedadlá v kolíske kombinované v jednom poli s plochými sedadlami  (Zdroj: SOI)


Nesprávna inštalácia

V mnohých prípadoch samotné zariadenie bolo bezpečné, ale jeho inštalácia na ihrisko mala vážne nedostatky. Išlo napríklad o vyčnievajúce základy, do ktorých sú zariadenia osadené, nedodržané rozmery priestoru na pád, nedodržané dopadové plochy pri kĺzačkách atď. Takéto nedostatky dokážu okolie inak bezpečných zariadení zmeniť na miesto, kde deťom hrozí poranenie. Inšpektori ich zaznamenali na 28. detských ihriskách. V prípade zistenia zakázali používať zariadenie do ich odstránenia. Šetrenie pokračovalo u osôb, ktoré dané zariadena inštalovali.

nevhodne skonštruované základy
Zobraziť galériu (14)
nevhodne skonštruované základy  (Zdroj: SOI)

nedodržané dopadové plochy pri kĺzačkách
Zobraziť galériu (14)
nedodržané dopadové plochy pri kĺzačkách  (Zdroj: SOI)


Poškodenie vandalmi

Riziko poranenia môže vzniknúť aj opotrebovaním, vandalizmom, vplyvmi počasia, neodbornými opravami, teda prvkom vyplývajúcich zo zlej alebo nesprávnej údržby. Za takéto nedostatky je zodpovedný prevádzkovateľ detského ihriska a počas kontroly sa vyskytli 40 krát. Prevádzkovatelia ich odstránili dobrovoľne, alebo bolo uložené inšpektormi pod podmienkou ich ďalšieho používania. "Nie sme spokojní ešte s tým stavom aký na trhu máme, doteraz sme kontrolovali verejné priestranstvá a odteraz sa chceme pozrieť aj na škôlky a jasle," dodala pre TV Joj k výsledkom Machútová.

vytŕčajúce klince, skrutky
Zobraziť galériu (14)
vytŕčajúce klince, skrutky  (Zdroj: SOI)

chýbajúce časti zariadení
Zobraziť galériu (14)
chýbajúce časti zariadení  (Zdroj: SOI)

vandalizmus, mechanické poškodenie
Zobraziť galériu (14)
vandalizmus, mechanické poškodenie  (Zdroj: SOI)


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu