Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

O napadnutých exekúciách po novom rozhodujú sudcovia

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Narýchlo prijatá novela exekučného poriadku nemá iba chrániť štátny majetok, ale priniesla aj jednu novinku. Ak sa osobe, voči ktorej sa vedie exekúcia, nepáči jej spôsob, či zdá sa jej neprimerane dlhá, môže sa obrátiť na súd a uviesť svoje dôvody na pojednávaní.

"Oproti doterajšiemu stavu bude musieť sudca obligatórne nariadiť pojednávanie v prípade, ak ktorýkoľvek povinný subjekt namietne, že exekúcia je z určitého dôvodu neprípustná," vysvetlil generálny riaditeľ Sekcie civilného práva Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Marek Števček. Na súdnom pojednávaní potom budú obe strany obhajovať svoje stanoviská. "Sudca bude musieť rozhodnúť, či exekúcia je, alebo nie je neprípustná," povedal Števček. Aj doteraz bolo možné napadnúť exekúciu na súde. Rozhodoval však vyšší súdny úradník bez pojednávania.

Expresne rýchla zmena exekučného poriadku reagovala na nález Ústavného súdu SR z konca júla, ktorým zanikli všetky bariéry na exekúciu štátneho majetku. Keďže hrozili veľké hospodárske škody, 7. augusta mimoriadne zasadla vláda SR, ktorá novelu schválila. Poslanci ju prerokovali v skrátenom legislatívnom konaní a na druhý deň schválili 115 hlasmi. Za boli všetci prítomní okrem jedného, ktorý sa zdržal. Novelu zákona podpísal aj prezident, platí o 8. augusta.

Po novom je presne určený majetok štátu s absolútnou exekučnou imunitou. Ide napríklad o príjmy štátneho rozpočtu, prostriedky na bežnom účte štátnej rozpočtovej organizácie a pohľadávky z právnych vzťahov zakladajúcich tieto príjmy.

Do tejto kategórie spadajú tiež cenné papiere vo vlastníctve štátu a majetkové účasti štátu na právnických osobách, prostriedky určené na krytie schodku štátneho rozpočtu a krytie štátneho dlhu. Novela zavádza relatívnu exekučnú imunitu. V tomto prípade bude súd zvažovať, či a z akých dôvodov je majetok potrebné chrániť pred exekúciou, pričom dôkazné bremeno o tom, že ide o nevyhnutne potrebný majetok na plnenie úloh štátu alebo na plnenie verejnoprospešného účelu, znáša štát.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu