Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Poslanci zaviedli exekučnú imunitu: Platiť bude pre vymedzený druh majetku miest a obcí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRATISLAVA - Pre vymedzený druh majetku miest a obcí bude platiť exekučná imunita. Parlament dnes schválil návrh novely zákona o súdnych exekútoroch poslancov NR SR za vládnu stranu Most-Híd.

Podľa navrhovateľov býva v niektorých prípadoch ohrozená činnosť súvisiaca s verejnými prácami obcí a miest, ako sú odvoz odpadu, dodávanie tepla, kanalizácia, dodávka tepla. Na ne by exekúcia nemohla byť použitá, bol by totiž ohrozený aj záujem občanov.

Ako povedal podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar, jeden z predkladateľov návrhu, pri tvorbe zákona vychádzali aj z jeho praktických skúseností ako primátora mesta Martin. „Mestá a obce môžu čeliť exekúcii nielen preto, že sa do exekúcie dostali vlastnou chybou, ale aj z iných dôvodov,“ povedal.

Podľa jeho skúseností mnohé právnické osoby, ktoré sa zameriavajú na obce, útočia na strategický majetok miest a obcí. Novelou zákona sa tak ochráni majetok, ktorý zabezpečuje verejnoprospešné aktivity miest a obcí. Novela zákona nadobudne účinnosť 1. apríla, ale nebude sa týkať už prebiehajúcich exekúcií.

Viac o téme: ParlamentSchválenieSlovenskoExekučná imunitaMestá a obce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu