Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bezák o obvineniach Vatikánu: S homosexuálmi nemám skúsenosti!

Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák
Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Odvolaný arcibiskup Róbert Bezák prelomil mlčanie. Týždenníku Týždeň prezradil, čo ho viedlo k informačnému embargu po ťažkej rane od Vatikánu a aj o tom, či stále verí v Boha. Údajne je aj rád, že sa to stalo, aby bol stále tým skromným človekom, ktorý vie, aké je jeho poslanie v živote.

Bezák prehovoril po vyše mesiaci od odvolania. Podľa jeho slov nechcel cez média bojovať s cirkvou, čo by ju iba oslabilo v očiach verejnosti. Prezradil však , že ho rýchlosť odvolania prekvapila. Údajne aj poskytol Vatikánu dokumenty, ktoré ho majú očistiť a obrátil sa na pápeža aj s tým, aby jeho odvolanie prehodnotil.

„Možno ten prístup. Nedanie šance to je také sklamanie. Ja si nemyslím, že za dva, tri roky sa nedá  urobiť celkové hodnotenie. V tomto som cítil väčšiu rýchlosť, ako by bolo dobre,“ prezradil Týždňu v rozhovore. Potom, čo si celú vec zanalyzoval však nakoniec cíti aj úľavu. „Z tej situácie, ktorá nastala, sa osobne aj teším. Bolo by trocha nebezpečné zvyknúť si, že som arcibiskup trnavský. Aj mi to patrí a tie možnosti naznačujú, že som hodnotný a cenný. Ale je to skorej o službe. Mňa ten život dosť prikvačil na to, aby som pochopil, že arcibiskupom ani nemusím byť.  Stále by som mal uvažovať, čo je podstata môjho života. Že nie je to oblečenie, čo mi aj vyčítali a to správanie, ktoré má byť perfektné a ale niečo hlboko ľudské. Už nemusím žiť na úrovni arcibiskupa, ale na úrovni podstaty človečenstva, keďže nemám už žiadny úrad,“ vysvetlil.

Podľa neho musí každý veriaci hlavne cítiť vo vnútri, že koná dobro a aj skritizoval niektorých kolegov, že to tak nevnímajú, pretože vieru berú profesionálne. „Gestá, modlitba určite áno. Mnohé veci sa dajú naučiť ale to samo o sebe sa dá robiť aj profesionálne. Aj profesionáli môžu byť neverci. Pretože z toho aj žijú.  Kňaz to je aj profesia samozrejme. Zarába si na živobytie tým, že robí gestá, ktorých vnútorný rozmer nesledujem. Viem, ako sa majú povedať, viem, čo ľudia chcú počuť. Ale musí tam byť aj niečo vnútorné, niečo ako láska,“ uviedol.  

Na otázku redaktora, že medzi dôvodmi odvolania bola aj homosexuálna orientácia niektorých podriadených, Bezák reagoval, že nemal dostatočné dôkazy a ani mená, aby takú vec mohol niekedy riešiť. Podľa neho to boli iba nepodložené obvinenia anonymných ľudí. „Nechcel by som o nikom vyhlásiť predsudok, ktorý by druhí povedali. Nechcel by som o nikom hovoriť, či je taký, onaký, aké nemravnosti napáchal. Nemal som s tými ľuďmi, ktorí sa mi vyčítali skúsenosť, ktorú by som musel riešiť. Aj keď mi vyčítali, že som bol gayfriendly, osobnú skúsenosť som nikdy nemal, aby som začal ja konať právne alebo spravodlivostné konania. Nič také relevantné som od nikoho ani nemal. A viem, aké  je nebezpečné,  keď na základe indícií sa začnú posudzovať ľudia, a to je horšie ako predvídať, že čo keď je to predsa len pravda,“ dodal Bezák.

Celý rozhovor si môžete pozrieť tu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu