Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Inšpektori ochrany vôd udelili 101 pokút za 97-tisíc eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Inšpektori ochrany vôd zo Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) sa v prvom polroku zamerali napríklad na dodržiavanie zákona o vodách alebo zákona o prevencii závažných priemyselných havárií, pričom porušenie právnych predpisov zistili pri 124 kontrolách.

Udelili 101 pokút za 97-tisíc eur. Dnes to uviedol hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano. Zamerali sa taktiež na dodržiavanie zákona o podmienkach uvedenia chemických látok a chemických zmesí na trh, ako aj ďalších zákonov. Spolu podľa jeho slov vykonali v prvom polroku 587 kontrol.

Najvyššiu pokutu 10-tisíc eur uložili Bratislavskej vodárenskej spoločnosti za nedovolené vypúšťanie splaškových odpadových vôd v bezdažďovom období v meste Holíč do vodného toku Výtržina. Dve pokuty boli po päťtisíc eur za porušenie povinností pri zaobchádzaní so škodlivými látkami, v dôsledku čoho došlo k mimoriadnemu zhoršeniu vôd.

Dostali ich spoločnosti K+R v Dunajskej Lužnej a Bioplyn v Horovciach v okrese Púchov. Za nedodržanie zákona o prevencii závažných priemyselných havárií musela zaplatiť pokutu tritisíc eur spoločnosť Metalurg-Steel v Dubnici nad Váhom.

"Kontroly podľa zákona o vodách boli zamerané najmä na preventívne opatrenia na zamedzenie vzniku neovládateľného úniku škodlivých látok a obzvlášť škodlivých látok do životného prostredia, ako aj na postup v prípade ich úniku," informoval hovorca envirorezortu. Inšpektori vykonali podľa neho v prvom polroku 73 kontrol zaobchádzania s týmito látkami a schválili 230 havarijných plánov.

V 37 organizáciách vykonali inšpektori kontrolu nakladania s vodami a kontrolu prevádzky a účinnosti čistiarní odpadových vôd, pričom porušenie vodného zákona zistili až v 24 prípadoch. Pri 15 kontrolách dodržiavania zákona o prevencii závažných priemyselných havárií zistili inšpektori porušenie zákona iba v jednom prípade a štyri kontroly dodržiavania zákonných povinností pri zaobchádzaní s chemickými látkami a chemickými zmesami sa skončili bez porušenia právnych noriem.

"Inšpektori ochrany vôd riešili aj podnety občanov. V prvom polroku ich dostali 80 a ďalších 21 podnetov prišlo z rôznych iných inštitúcií," uzavrel hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano s dodatkom, že väčšinu z nich ešte prešetrujú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu