Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

SKCH varuje pred obchodovaním s ľuďmi počas olympiády

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská katolícka charita (SKCH) upozorňuje na riziká falošných náborov počas letných olympijských hier v Londýne (27. júl - 12. august). Agentúru SITA informovala Ivana Pástorová zo SKCH.

"Miestam, kde sa stretávajú ľudia z najrôznejších kútov sveta a odlišných kultúr, sa však nevyhýbajú ani negatívne vplyvy – riziká falošných náborov v rámci obchodovania s ľuďmi," uvádza charita. Pracovníčky SKCH a koordinátorky projektu „STOP obchodovaniu s ľuďmi“ pod vedením Andrey Bezákovej upozorňujú, že v rámci takýchto náborov ide o „falošné pracovné ponuky od agentúr, ktoré ponúkajú prácu či štúdium. Potom nastupuje podľa charity klasický model obchodovania - obchodníci vezmú obetiam doklady pod rozličnými zámienkami, nasledujú vydieranie a manipulácie, potom psychické a fyzické týranie, až po obmedzovanie osobnej slobody.

Organizačný tím tohtoročných olympijských hier sa pri príprave podujatia zameral aj na boj proti obchodovaniu s ľuďmi. SKCH dáva do pozornosti britskú kampaň „Stop the traffik“ zameranú na návštevníkov olympiády. Ide o projekt ‘GIFT box‘ – inštaláciu veľkých škatúľ v uliciach Londýna, ktoré budú svojím vonkajším obalom lákať a sľubovať výhodný obsah, no po vstupe do vnútra škatule odhalia skutočnú tvrdú realitu, ktorú zažili ľudia, oklamaní novodobými otrokármi. Kampaň si môžu ľudia pozrieť aj na stránkach www.stopthetraffik.org a www.ungiftbox.org.

"Mladí ľudia zo Slovenska, ktorí sa vďaka lacným letenkám možno prvý raz vyberú toto leto za olympiádou do Veľkej Británie, by sa mali dôkladne pripraviť pred vycestovaním – všetko si pri ponukách brigád či študijných pobytov v zahraničí overiť a necestovať sami," upozorňuje SKCH.

Projekt „STOP obchodovaniu s ľuďmi“ odštartovala pred štyrmi rokmi na Slovensku SKCH podľa vzoru projektu Magdala v Českej katolíckej charite a vďaka podpore Ministerstva vnútra SR. Základnými piliermi programu je prevencia, vyhľadávanie a reintegrácia ľudí, ktorí sa stali obeťami takéhoto obchodovania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu