Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Astronomický dlh neplatičov v Košiciach sa vyšplhal až na 4 milióny eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE – Takmer 4 000 subjektov dlhuje mestu Košice na daniach a poplatkoch vyše 4 milióny eur.

 Ako informovala hovorkyňa košického magistrátu Martina Viktorínová, dnes mesto zverejní zoznam dlžníkov na internetovej stránke http://e-samosprava.kosice.sk/Zverejnenie/nedoplatky.aspx. Na oficiálnej stránke mesta je zoznam daňových dlžníkov podľa stavu k 31. decembru predchádzajúceho roka, u ktorých celková výška daňových nedoplatkov presiahla 160 eur u fyzických osôb a 1 600 eur u právnických osôb.

„V súčasnosti evidujeme takmer 4 000 daňových dlžníkov, dlh je v celkovej sume takmer 4,2 milióna eur. Ak je jeden občan dlžný na viacerých daniach, v zozname dlžníkov bude zverejnený len raz, no kliknutím na meno dlžníka sa bude dať otvoriť podrobný rozpis jeho nedoplatkov na jednotlivých druhoch daní. Systém bude nastavený tak, že po zaevidovaní platby, bude dlžník zo zoznamu vymazaný takmer okamžite, keďže systém bude aktualizovaný každú hodinu,“ informovala Viktorínová.

Primátor Košíc Richard Raši sa rozhodol pre takýto postup po dôkladnom zvážení. „Pre takýto spôsob zverejňovania dlžníkov sme sa rozhodli po tom, ako nás o jeho pozitívnom psychologickom efekte presvedčili skúsenosti z iných miest. Tam výrazne prispel k zlepšeniu platobnej disciplíny občanov. Verím, že sa tak stane aj v Košiciach. Veď za dlžnú sumu by sme mohli kúpiť desať nových autobusov pre Dopravný podnik mesta Košice (DPMK), dvadsaťkrát pokosiť celé mesto, alebo urobiť generálnu opravu polovice komunikácií v rámci celého mesta. Chceme, aby si občania uvedomili svoju mieru zodpovednosti za chod mesta. Finančné prostriedky, ktoré zaplatia, sa im vrátia v podobe pohodlnejšieho cestovania mestskou hromadnou dopravou, čistejšieho a krajšieho mesta a lepších komunikácií,“ povedal Raši.

V prípade nerešpektovanie výziev na zaplatenie nedoplatku bude mesto Košice vymáhať daňové nedoplatky exekúciou

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu