Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Policajti sú v pozore: Na pochod homosexuálov prídu aj Kotlebovci!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Tento rok sa koná už tretí ročník Dúhového pochodu, ktorý zaplní ulice hlavného mesta v sobotu 9. júna. Ani tento rok sa však zrejme nezaobíde bez účasti extrémistických skupín.

Na tohtoročnom podujatí za práva gejov, lesieb, bisexuálnych a transgender (LGBT) ľudí by sa malo zúčastniť viac ako dvetisíc ľudí. "Očakávame účasť podobnú ako minulý rok, čiže nejakých dvetisíc ľudí, možno o kúsok viac, uvidíme aj podľa počasia," povedala riaditeľka podujatia Romana Schlesinger.

 

Policajti sú v pozore:
Zobraziť galériu (3)

 

Súčasťou týchto nevšedných pochodov sa však bohužiaľ stala prítomnosť extrémistov, ktorá je hlásená aj tento rok. "Vieme, že sa chystá, mobilizuje sa Ľudová strana Naše Slovensko, o nejakých ďalších skupinách nevieme, ale monitoruje to polícia," dodala Schlesinger. Organizátori pochodu opäť zvýšili bezpečnosť a trasu, ktorou bude smerovaný prezradiť nechcú.

Vzhľadom na časté nepokoje medzi extrémistami a účastníkmi Dúhového pochodu budú spolu s organizátormi dohliadať na bezpečnosť aj stovky policajtov. „Do bezpečnostných opatrení bude vyčlenených niekoľko sto policajtov poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície,“ povedal pre Topky bratislavský policajný hovorca František Peczár.

Vyčíňanie extrémistov na Dúhovom pochode v roku 2010

 

Vodiči prechádzajúci okolo námestia Slobody budú musieť počas zhromaždenia počítať s dopravnými obmedzeniami. „Dopravné obmedzenie sa budú týkať najmä okolia námestia Slobody, kde bude úplná uzávierka cesty v úseku od Spojnej po Štefánovičovú ulicu v čase od 11.00 hod. do 18.00 hod. resp. do ukončenia verejného zhromaždenia,“ dodal Peczár.

Pochodu sa podľa informácie majú navyše okrem extrémistov a policajtov aj rôzne osobnosti politického života. Dúhový pride svojou účasťou podporí europoslankyňa Monika Flašíková-Beňová, ale aj primátor Bratislavy Milan Ftáčnik "Očakávame aj kolegov z Čiech, Poľska, Maďarska, Rakúska. Pozvánky sme poslali aj všetkým poslancom," doplnila Schlesinger. Na Pride podľa hlavnej organizátorky akcie prídu zástupcovia SaS, OĽaNO, ale pravdepodobne aj iných strán.

Dúhový pride 2012 sa začne v Bratislave v sobotu 9. júna o 13:00, otvoria ho tri symbolické svadby na Námestí slobody. Svoje „áno“ si povie ženský, mužský i žensko-mužský pár, aby tak spoločne upozornili na absenciu legislatívnej úpravy pre LGBT ľudí a zároveň verejne oslávili svoj partnerský zväzok. Pride organizuje občianske združenie Queer Leaders Forum spolu so skupinou nezávislých aktivistiek a aktivistov

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu