Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dovolenkári v Grécku pozor: Obchody a reštaurácie odmietajú platbu eurom!

ATÉNY – Ďalšia rana turizmu. Po tom, čo už aj európski lídri nahlas hovoria o odchode Grékov z eurozóny, začali obchodníci na peloponézskom polostrove špekulovať s prijímaním bankoviek. České cestovné kancelárie už vydali varovanie, že niektoré reštaurácie a podniky požadujú platbu v inej mene ako euro. Chcú sa tak chrániť pred stratami z príjmov.

Podľa portálu idnes.cz informoval o problémoch v Grécku viceprezident asociácie cestovných kancelárií Jan Papež. Možno sa situácia ešte upokojí, dôležité však bude, ako dopadnú voľby, ktoré sú naplánované na 17. júna. Najčastejšie podľa Papeža žiadajú reštaurácie a podnikatelia v oblasti služieb od turistov britské libry alebo americké doláre. Podľa ekonómov je to reakcia na to, že ak by Grécko vystúpilo z eurozóny, grécke eurové účty by po zmene na  domácu menu rapídne devalvovali. Preto tí, ktorí ešte prijímajú eurá, ich hneď posielajú do zahraničných bánk.

Cestovky takto zaznamenali aj žiadosti viacerých hotelov, aby im posielali peniaze na iné účty. Grécko pritom patrí medzi tradične najčastejšie navštevované destinácie Slovákmi a Čechmi. Pre našich západných susedov by zrejme platenie v inej mene nespôsobovalo také problémy ako našincom, ktorí si už za tri roky odvykli na zmenu meny pri cestovaní po Európe.

Cestovné kancelárie upozorňujú turistov aj na možnosť, že by Grécko práve v čase sezóny mohlo čeliť zmrazeniu účtov klientov. Preto odporúčajú, aby si pripravili hotovosť v prípade, že by turisti nemohli vyberať peniaze z bankomatov. Ťažké je aj odhadnúť, ako dlho by to mohlo trvať. Hrozbou by mohla byť aj devalvácia, ktorá by znamenala pre niektorých klientov predovšetkým luxusných hotelov, že by sa nedočkali služieb, ktoré by mali zaplatené cez cestovné kancelárie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu