Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Ministerstvo chce zrušiť prijímacie skúšky na stredné školy

Ján Mikolaj
Ján Mikolaj

BRATISLAVA - Minister školstva Ján Mikolaj chce presadiť, aby stredné školy zo zákona museli uznávať výsledky Monitoru 9. Šéf rezortu si myslí, že deviataci zo základných škôl by sa tak odbremenili od stresu a nátlaku, ktorý prežívajú počas prijímačiek.

Táto zmena by sa mala stať súčasťou novely školského zákona. Talentové skúšky by mali zostať. Na dnešnej tlačovej besede minister uviedol, že Monitor 9 by sa mal stať "malou maturitou pre žiakov deviatych tried". Výsledky sa hodnotia centrálne prostredníctvom Štátneho pedagogického ústavu (ŠPÚ).

Mikolaj povedal, že počas Monitoru 9, ktorý absolvujú žiaci na budúci rok, sa zaručí princíp, aby "jedni učili, iní hodnotili." Počas testovania na žiakov nesmú dozerať učitelia, ktorí vyučujú daný predmet. Na testovanie budú dohliadať štátni inšpektori, pracovníci krajských školských úradov, pozrieť sa môžu prísť aj zamestnanci stredných škôl. Ministerstvo školstva uvažuje, že by pri žiakoch boli učitelia z iných škôl. Podľa Mikolaja to však rezort ešte musí doriešiť, najmä z finančného hľadiska. Na základe Monitoru 9 sa ešte nebude hodnotiť úroveň jednotlivých škôl, aby "sme nenarobili zlej krvi", dodal Mikolaj. Neupúšťa však od tohto porovnávania, ktoré má zvýšiť konkurenciu medzi jednotlivými školami.

Testy Monitoru 9 sa budú písať 6. februára na budúci rok. Deviatakom sa pripravia testy z vyučovacieho jazyka (slovenského jazyka a literatúry, maďarského jazyka a literatúry alebo z ukrajinského jazyka a literatúry). Okrem jazyka budú musieť vyriešiť úlohy z matematiky. Náhradné termíny pripadajú na 13. marec a 3. apríl 2007. Na testovaní by sa malo zúčastniť približne 64-tisíc žiakov. Po druhýkrát sa do Monitoru 9 zapoja aj žiaci so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, okrem mentálne postihnutých. Ich testy budú technicky upravené. Náklady na testovanie sa odhadujú na 7 miliónov korún.

Vedúci oddelenia Monitoru 9 z ŠPÚ Jozef Kuzma očakáva, že budúcoročné testovanie dopadne lepšie v porovnaní s tým predchádzajúcim. Podľa posledného Monitoru 9 žiaci uspeli v matematických úlohách na 61,4 % a v slovenčine dosiahli výsledok 81,2 %. Podľa neho test zo slovenčiny nebol ideálne spracovaný, pretože nesplnil očakávania. Žiaci totiž majú dosiahnuť priemernú úroveň 65-75 %. To znamená, že zadané úlohy neboli vhodne zvolené. Podľa Kuzmu výborne dopadli testy z matematiky a maďarčiny.

Podľa Mikolaja Monitor 9 sa bude ešte dolaďovať dva až tri roky. Bude sa uvažovať o tom, či sa nerozšíria monitorované predmety. Rezort navrhuje, aby sa v budúcnosti testovali vedomosti aj po ukončení prvého stupňa základnej školy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu