Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Polícia konečne prehovorila: Útok na spisovateľa Janovica (75) prebehol takto!

Machala vraj Janovica napadol bez príčiny Zobraziť galériu (4)
Machala vraj Janovica napadol bez príčiny (Zdroj: Topky, Szm)

BRATISLAVA - Bývalý poradca premiéra Fica Drahoslav Machala (64) mal včera na bratislavskej Hlavnej pošte brutálne zaútočiť na spisovateľa Tomáša Janovica (75) a jeho manželku. Podľa manželov aj podľa svedkov bezdôvodne. Machalova rodina to popiera a tvrdí, že Janovic bitku vyprovokoval. Polícia dnes prijala trestné oznámenie a popísala okolnosti incidentu.

Incident sa mal podľa bratislavskej policajnej hovorkyne Tatiany Kurucovej odohrať okolo tretej popoludní na pošte na námestí SNP. Starších manželov Janovicovcov, ktorí si tam prišli po dôchodok, tam stretol ich dlhoročný samozvaný nepriateľ, matičiar, publicista a historik, ktorý svojho času písal premiérovi Ficovi prejavy, Dobroslav Machala.

Janovicovi vraj začal vulgárne nadávať a kričať naňho. Keď mu ten odpovedal, aby "pozdravoval Pamíra," čo bolo Machalovo eštébácke krycie meno, nasledoval útok na manželov.

"Potom, čo do nich muž sotil, obaja spadli na zem. Predchádzať tomu mali slovné urážky. Podľa lekárskej správy si pád ženy zranenia nevyžiadal, muž doposiaľ u lekára nebol. Vec je v súčasnosti v štádiu preverovania oznámenie, evidujeme ju ako podozrenie z priestupku proti občianskemu spolunažívaniu. O ďalšom postupe budeme môcť rozhodnúť po obdržaní kamerového záznamu z pošty, ktorý sme si v tejto súvislosti už vyžiadali a taktiež po vykonaní všetkých potrebných úkonov dôležitých pre posúdenie tejto veci," uviedla Kurucová.

O šokujúcom incidente prvá informovala bývalá veľvyslankyňa v Poľsku a poslankyňa SDKÚ Magda Vášáryová. "Z ničoho nič prišiel k nim, keď stáli v rade na pošte. Začal strkať do Janovica a keď sa ho snažila pani Janovicová brániť, buchol ju po hlave a ona spadla na zem," popísala nám incident. Podľa nej mal kontroverzný národne orientovaný spisovateľ Janovica v zuboch dlhodobo. "Buď je chorý alebo si myslí, že sa už môže...," uvažovala.

Polícia konečne prehovorila: Útok
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

Útok potvrdil Topkám aj Janovic. "Práve ideme s manželkou na políciu. Boli sme u lekára, manželka musela absolvovať röntgen hlavy," uviedol predpoludním s tým, že hoci obišli dobre, sú "celí dochrámaní." Ako poznamenal, Machala ho napadol úplne bez príčiny. Vraj sa mu dlhodobo nepáči, ako Janovic píše. "Vulgárne mi nadáva do k***v a zradcov národa," dodal Janovic.

K incidentu sa napokon prostredníctvom svojho syna Lukáša vyjadril aj Machala. Ako uviedol, Janovic vraj jeho otca slovne urazil a potom sa ho pokúsil napadnúť. "Môj otec ho v sebaobrane nejakým spôsobom chytil, to bolo všetko. Podľa tvrdenia zúčastnenej osoby to spôsobil pán Janovic, keď ho vyprovokoval dvakrát. Najskôr ústne a potom sa zahnal. Nebol to útok, oni sa len tak chytili nejako," hovorí Machala ml. Janovic to označil za nepravdu.

Jeden z našich čitateľov na pošte v dobe útoku bol. "Ochranka, čo tam bola, nič nerobila! Načo sú tam? Bol to ukážka drzého človeka, ktorý si myslí, že sa mu nič nemôže stať," napísal o Machalovi Luboš. "Službukonajúci pracovníci SBS spísali o udalosti s poškodenými osobami záznam," reagovala na to hovorkyňa Slovenskej pošty Andrea Pivarčiová. 

Machala je bývalý redaktor komunistickej Pravdy. Po revolúcii pracoval v matičiarskych Slovenských národných novinách či v Mečiarovom denníku Republika. Zviditeľnil sa nielen ako bývalý poradca premiéra Fica, ale aj výrokmi napríklad o tom, že sochu Svätopluka pred bratislavským hradom zachráni aj hladovkou.

Polícia konečne prehovorila: Útok
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Brutálny útok na obľúbeného spisovateľa a jeho manželku nahneval mnohé známe tváre. Karikaturista Shooty dokonca ponúkol odmenu tomu, kto sa kontroverznému národniarovi a údajnému bývalému eštébákovi verejne pomstí.

Shooty na svoju fanúšikovskú stránku na Facebooku napísal výzvu, kde "ponúka 1000 € tomu, kto na verejnom priestranstve vyleje na agenta Pamíra kýbel splaškov."

Polícia konečne prehovorila: Útok
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu