Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Česi sa obuli do miliardára Babiša: Týranie zvierat, obvinenia z vysokých cien potravín!

Andrej Babiš Zobraziť galériu (2)
Andrej Babiš

BRATISLAVA/PRAHA – Slovenský miliardár s českým občianstvom Andrej Babiš (57) rozhodne nemá u našich západných susedov na ružiach ustlané! V ostatných dňoch sa do jeho podnikania pustili viaceré české médiá, obvinili ho z vysokých cien potravín, týrania zvierat a dotovania jeho podnikania miliónmi eur.

Majiteľ agrochemického koncernu Agrofert Andrej Babiš, ktorého majetok sa odhaduje na viac ako jednu miliardu eur a v aktuálnom rebríčku najbohatších ľudí sveta amerického magazínu Forbes figuruje na 913. mieste, momentálne zvádza v Čechách boj s médiami. Denník Blesk ho obvinil z ovplyvňovania cien potravín.

Babiš totiž ovláda väčšinu potravinárskeho a poľnohospodárskeho priemyslu v krajine. Ako najväčší pestovateľ repky olejnej v Čechách a najväčší výkupca obilia, má mať veľkú kontrolu nad malými pestovateľmi. Desať miliónov Kč (vyše 400 tisíc eur) má denne získať z daní, keďže na poľnohospodársku činnosť dostáva dotácie. Okrem toho zastupuje 12 % pekárenského trhu, pričom už čoskoro by sa mohol spojiť s United Bakeries, s ktorým v septembri podpísal zmluvu, čím by ovládal až 35 % pekární v Čechách. Svoje zastúpenie má aj v mäsiarenskej a mliekarskej výrobe. Práve základné potraviny, ktoré dodáva do potravinárskych reťazcov, majú mať veľký vplyv na tvorbu a zvyšovanie cien, čo mu médiá vyčítajú.

Na paškál si vzali aj miliardárovu ekofarmu Čapí hnízdo, ktorá by sa mala špecializovať na ochranu zvierat a mala vyjsť na približne 200 miliónov Kč (vyše 8 miliónov eur), od Stredočeského kraja dostal na rekonštrukciu ekofarmy údajne 50 miliónov Kč (vyše 2 milióny eur). Český denník Blesk však uvádza zaujímavú skutočnosť. Babišova reštaurácia na farme ponúka foie gras (prerastená husacia pečeň) za 1050 Kč (vyše 42 eur), pričom toto jedlo je kvôli týraniu zvierat na viacerých miestach zakázané. Spôsob, akým sa pečeň získava, je totiž hrozivý. Husy držia v maličkých klietkach, aby sa im tak znemožnil pohyb.

Babišovo meno sa v médiách skloňuje pomerne často. Ako najbohatší Slovák je spájaný so stranou Smer, v ktorej má byť údajne utajeným sponzorom. Len v novembri sa zdvihla vlna záujmu okolo jeho zámeru vstúpiť na českú politickú scénu, založil už aj vlastné politické hnutie Akcia nespokojných občanov – ANO 2011, s ktorou chce vyhrať v Česku voľby. Babiš svoje politické snahy vysvetlil hnevom. Viac už vraj nechce tolerovať rozkrádanie krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu