Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Stredoškoláci z Trenčína dnes spustili petíciu proti maturitám

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Maturanti, ktorým sa nepozdávala forma tohtoročnej maturity, dnes spustili petičnú akciu Stop nespravodlivej maturite. Iniciatívu organizuje Študentská rada stredných škôl (ŠRSŠ) SR so sídlom v Trenčíne.

Organizátori petície žiadajú zmenu maturitných otázok tak, aby sa zhodovali s preberaným učivom na stredných školách. Maturitné otázky by nemali podľa nich zostavovať úradníci od stola, ale pedagógovia z praxe. Prezident ŠRSŠ Andrej Barborka tvrdí, že maturitná skúška je v tohtoročnej podobe pre študentov neprijateľná.

Do petície chce petičný výbor zapojiť ľudí z celého Slovenska, petičné hárky však nebude distribuovať do škôl. "Na Facebooku je zriadená udalosť, kde sa môžu ľudia prihlásiť. Petičné hárky sú voľne dostupné na našej internetovej stránke, kde je možné si ich stiahnuť, vytlačiť a vlastne byť takým naším zberateľom podpisov, a potom nám ich zasielať do našej kancelárie v Trenčíne," povedal Barborka, ktorý je momentálne tretiakom na strednej škole.

Petícia, ktorá vznikla na popud stredoškolákov, by do reálneho protestu vyústiť nemala. Podpisy sa budú zbierať do 30. apríla. Po tomto termíne ich petičný výbor zanesie na ministerstvo školstva.

"Chceme sa vlastne nejako dohodnúť s ministerstvom a priateľsky odkomunikovať zmenu systému maturitnej skúšky," spresnil ciele petície Barborka.

Ministerstvo školstva petičnú akciu akceptuje, avšak tvrdí, že sťažnosti študentov doposiaľ nezaznamenal. "Podľa štatistík neabsolvuje úspešne maturitnú skúšku len päť percent študentov, čo nie je číslo, ktoré by malo iniciovať zmenu maturitnej skúšky. V zahraničí je to bežne aj dvadsať percent," reagovala na výhrady študentov hovorkyňa ministerstva školstva Miriam Žiaková. Vyvrátila aj to, že otázky tvoria teoretici. "Trváme na tom, že maturitné skúšky sú pripravované odborníkmi z praxe, nie sú to žiadni úradníci od stola, ako sa píše v stanovisku študentov," doplnila s tým, že otázky testov sa tvoria z učiva, ktoré žiaci prebrali.

Študenti však s ministerstvom celkom nesúhlasia. "Zo slovenčiny to absolútne nezodpovedalo učivu, ktoré sa preberá na stredných školách. Z angličtiny to bolo podľa mňa veľmi náročné, na veľmi vysokej úrovni," kritizuje testy maturantka Simona z považskobystrického gymnázia. Za pravdu jej dáva maturantka Viktória z Gymnázia Boženy Slančíkovej Timravy v Lučenci: "Otázky v textoch neboli ťažké, ale neboli zostavené podľa toho, čo sme sa učili. Napríklad štyri roky sme sa na literatúre učili autorov, z ktorých tam nakoniec nebol ani jeden."

Do petície sa nechystá zapojiť, lebo sa jej už podľa vlastných slov netýka. Horšie to však podľa nej budú mať budúcoroční maturanti. Od budúceho roka totiž maturantov pri zlom výsledku testov nezachráni ani dobrý výsledok z ústnej skúšky, ako je to dnes.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu