Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Súčasná maturita zlyháva, treba novú, tvrdia študenti a pedagógovia

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Petičnú akciu "Stop nespravodlivej maturite" vyhlasuje od utorka 27. marca prezident Študentskej rady stredných škôl Slovenskej republiky Andrej Barborka. Ako informoval Barborka, petícia je "reflexiou na nespokojnosť žiakov maturitných ročníkov stredných škôl, ale aj pedagógov na tohtoročný priebeh maturitnej skúšky".

"Úroveň požadovaných vedomostí je z roka na rok vyššia a my, žiaci stredných škôl, už odmietame akceptovať neustále novinky zo strany Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky či Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania. Každý rok nám pribúda sťažností na maturitnú skúšku a my sme sa dnes rozhodli, že povieme rázne "nie" takémuto šikanovaniu žiakov stredných škôl," uvádza v tlačovej správe vyhlasovateľ petície Andrej Barborka.

Ako ďalej konštatuje prezident Študentskej rady stredných škôl SR, "maturita, ako niečo, čo má v žiakovi vzbudzovať prirodzený rešpekt a spontánne ho donútiť k systematickému pripravovaniu sa, zlyháva, nakoľko sa jej obsah netýka preberaného učiva a to je vážny problém, ktorý treba riešiť. Taktiež neustále zmeny vo vyučovacom procese, výučba rôznych predmetov bez učebníc a k tomu maturitné otázky, na ktoré nevie odpovedať nejeden vyštudovaný pedagóg, ktoré sú postavené skôr na hre "Hádaj, na čo myslím? ako na nadobudnutých vedomostiach, nás priviedli k tomu, že nemôžeme zostať ticho sedieť v školských laviciach a mlčky súhlasiť, ale práve naopak, musíme sa postaviť a konečne začať bojovať za práva stredoškolákov naplno". 

Z uvedených dôvodov Študentská rada stredných škôl SR žiada ministerstvo školstva v čo najkratšom čase o splnenie štyroch požiadaviek. Zástupcovia stredoškolských študentov od ministerstva chcú zmenu maturitných otázok tak, aby sa tieto zhodovali s tým, čo žiaci na strednej škole preberajú. Ďalej žiadajú, aby maturitné otázky zostavovali len pedagógovia z praxe a nie úradníci od stola. Ich treťou požiadavkou je, aby si žiaci mohli zvoliť náročnosť maturity z cudzieho jazyka bez ohľadu na to, akú školu navštevujú. Napokon žiadajú, aby sa so žiakmi začalo spolupracovať pri tvorbe všetkých materiálov, ktoré sa ich dotýkajú, zahŕňajúc materiály od školského poriadku až po metodické plány. 

Prezident Študentskej rady stredných škôl SR zároveň vyzýva riaditeľov stredných škôl, aby sa do petície zapojili. Petičné hárky zverejnia od utorka 27. marca na webovej stránke Študentskej rady stredných škôl SR - http://www.srss.eu a na sociálnej sieti facebook, na stránke s názvom "Protest STOP NESPRAVODLIVEJ MATURITE“. Petícia potrvá do konca apríla, dodáva sa v tlačovej správe. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu