Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Armáda zlikvidovala staré a nepotrebné letecké strely

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Armáda už zlikvidovala všetky staré letecké rakety, ktoré už nepotrebovala a boli po dobe životnosti. Odpaľovanie tejto munície trvalo šesť týždňov, robili ho na leteckej strelnici vo výcvikovom priestore Kuchyňa na Záhorí.

Ako informoval hovorca Ozbrojených síl SR Milan Vanga, pyrotechnici bezpečne v pripravených jamách odpálili 55 leteckých riadených rakiet typu CH-25, CH-29, CH-58 a 88 leteckých neriadených rakiet typu S-24B. „Je to najúspornejší spôsob ničenia leteckej munície. Delaborácia, teda rozkladanie striel na neškodné časti, by bola nákladnejšia,“ konštatoval Vanga.

Táto munícia pochádza ešte z 80. rokov minulého storočia a bola určená na podvesenie pod ruské stíhačky SU-22. Tieto už ozbrojené sily vo výzbroji nemajú, takže nie je možné vystrieľať ich v rámci výcviku. „Navyše ide o muníciu, ktorá by si v prípade streľby z podvesu lietadla vyžadovala rozľahlý výcvikový priestor, aký na Slovensku nemáme,“ upozornil Vanga.

Letecké strely ničili v pripravených jamách, do ktorých ich ukladali. Potom na ne dali nálož a zasunuté rozbušky so zápalnicou. Pyrotechnici napokon opatrne jamu zasypali a po prípravnej fáze odpálili. Pyrotechnici pri tejto práci prešli odborným výcvikom. Slovensko je v NATO líderskou krajinou pre oblasť likvidácie nevybuchnutej munície, aj v misii ISAF v Afganistane máme nasadených vojenských špecialistov na likvidáciu výbušnín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu