Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Košice sa ponorili do smradu: Ľudí vystrašil únik zapáchajúcej látky!

Polícia uzavrela prístupovú cestu ku skládke Zobraziť galériu (2)
Polícia uzavrela prístupovú cestu ku skládke (Zdroj: TASR)

KOŠICE– Včera krátko po 21.20 zasahovali košickí hasiči pri likvidácii neznámej látky, ktorá do ovzdušia unikala z legálnej skládky v mestskej časti Myslava. Niekoľko e-mailov od znepokojených čitateľov prišlo aj do našej redakcie. Istý čas dokonca hrozila evakuácia Luníka IX.

"Nad väčšou časťou Košíc sa vznáša mrak zemného plynu, sme na internátoch na ulici Jedlíkova a koncentrácia je tak vysoká, že sme museli zavrieť okna," napísal včera po ôsmej večer Matúš, ktorí sa ako mnoho iných domnieval, že chyba je na strane SPP. Zdroj však bol úplne iný.

Ako informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach Jozef Hudák, na miesto vyrazilo trinásť hasičov a na mieste spolupracovali s príslušníkmi Civilnej ochrany, Protichemickej jednotky, štátnej a mestskej polície a prítomní boli aj pracovníci Obvodného úradu životného prostredia.

 „Namerané boli zvyšné hodnoty látky, ktorá sa volá metylmerkaptan. Našťastie nejde o látku, ktorá by bola životu nebezpečná. Podarilo sa ju neutralizovať a unikajúci plyn vyzrážať,“ dodal Hudák s tým, že akcia sa skončilo krátko pred pol treťou nadránom. „O 7.00 sa však budú hodnoty premeriavať znovu,“ uzavrel.

Košice sa ponorili do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Metylmerkaptan je bezfarebná plynová látky prenikavého a značne nepríjemného zápachu zhnitej kapusty. Plyn je produkovaný sladkovodnými riasami a vzniká rozkladom ich vláken, ale aj ďalších organických hmôt, napríklad  v pôde. Môže vznikať aj rozkladom biologického odpadu – zeleniny. Metylmerkaptan sa využíva v chemických syntézach a pridáva sa napríklad aj k zemnému plynu, aby bolo možné jeho únik zachytiť čuchom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu